Stratil dôveryhodnosť bez toho, aby čokoľvek získal. Voľby rozhodujú posledné dni pred nimi. K aktuálnemu dianiu sa vyjadril niekdajší Procházkov poradca

    0
    Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko a Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci druhého dňa rokovaní trojčlenných delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť k programovým prioritám strán na Úrade vlády SR (Autor: SITA)

    Bývalý radca Radovan Choleva v rozhovore pre Denník N vidí dôvod neúspechu jasne. Sieť sa pred voľbami nedokázala jasne vyhradiť voči povolebnej spolupráci so Smerom. Kľúčovým malo byť Procházkovo vyjadrenie na spišiackom plese v polovici januára, kde povedal, že pokiaľ sa bude dať presadiť zákaz schránkových firiem a hmotná zodpovednosť politikov v spolupráci so Smerom, nebude sa takejto spolupráci brániť. Tu vidí Choleva začiatok poklesu preferencií Siete. Pred spomínaným plesom namerala agentúra MVK Sieti 14,7-percentnú podporu u respondentov.

    Procházka podľa politológa dokázal po voľbách stratiť to najcennejšie, čo politik môže mať, a to svoju dôveryhodnosť. Aj keď bola pre Cholevu prekvapením rýchlosť, akou Most-Híd a Sieť kývli na podporu tretej vlády Roberta Fica, zarážajúcejšia je pre neho skutočnosť, že sa pravicovým stranám nepodarilo dosiahnuť v rokovaniach zásadnejšie ústupky od Roberta Fica. Smer tak uchmatol deväť ministerských kresiel a Sieti ostalo jediné nezaujímavé ministerstvo dopravy, pričom na riešenie dopravy nemala Sieť pred voľbami vytvorenú pracovnú skupinu.

    Vystrašil ich Kiska

    Možnosť vytvorenia šesťkoalície na čele so stranou SaS videl politológ ako dopredu odsúdenú na neúspech. „Tú rýchlosť si vysvetľujem tým, že sa všetci aktéri obávali, že žiadne tretie kolo zostavovania vlády nebude. To znamená, že ak by sa Ficovi nepodarilo zostaviť vládu a potom ani Sulíkovi, prevzal by aktivitu prezident, a to nikto z týchto lídrov nechcel. Počul som takú klebetu, že prezident Kiska už na prvom stretnutí s lídrami politických strán zisťoval prípadnú podporu úradníckej vláde. Aj toto mohlo lídrov strán vystrašiť natoľko, že to radšej vyskladali skôr, ako by to Kiska zobral do svojich rúk,“ vysvetľuje Choleva dôvod, pre ktorý bola súčasná vládna štvorkoalícia zložená v takom krátkom čase.

    Nepresné preferencie

    Politológ si tiež myslí, že napriek rozdielnosti reálnych volebných výsledkov a preferencií, sú agentúry, ktoré vykonávajú svoju prácu poctivo a zachytávajú nálady voličov. Podľa Cholevu ide o agentúru Focus a zdôvodňuje to tým, že nikto nemá informácie, že by si tam niekto mohol zaplatiť žiadané konečné výsledky prieskumu. Ale ani Focus sa netrafil. Dvojtýždňové moratórium na vydávanie volebných prieskumov je podľa Cholevu hlúposť, lebo počas tohto času dochádza k zásadným posunom volebnej podpory a konečné rozhodnutie učinia aj nerozhodnutí voliči.

    Kotleba chodí priamo za ľuďmi

    Choleva si myslí, že fenomén skrytého voliča je stále prítomným javom a najvýraznejšie sa odzrkadľuje na podpore Mariana Kotlebu. V prieskumoch verejnej mienky sa človek bojí uviesť svoju podporu ĽS NS, lebo sa bojí, že ho označia za fašistu a extrémistu. Kotleba má jednoduché riešenia na problémy, ktoré sa na Slovensku neriešia štvrť storočia, a nespokojní voliči tak mohli dať štandardným stranám varovanie.

    Keď niektoré dediny zaplavila voda, kotlebovci išli ľuďom fyzicky pomáhať. Ľudia, ktorých takáto katastrofa postihne, si takúto pomoc zapamätajú a budú ju šíriť ďalej cez skutočné sociálne siete. Nehovorím, že treba hneď brať do rúk vedrá s vodou, ale určite treba chodiť viac medzi bežných ľudí. Pretože, ako sme videli na výsledku Martina Dubéciho, hlasy takzvanej Bratislavskej kaviarne nestačia ani na prekrúžkovanie sa v šesť a polpercentnej strane,“ dodáva politológ dôvody, prečo bol Kotleba medzi voličmi viditeľný, vďaka čomu dosiahol osempercentnú voličskú podporu.

    - Reklama -