Nové informácie o teroristických útokoch v Paríži. Pozrite sa, čo prezradil o svojej úlohe Salah Abdeslam

    0
    Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

    Belgický premiér Charles Michel pritom už skôr naznačil, že nemá námietky voči vydaniu Abdeslama do Francúzska, vybavenie všetkých právnych formalít by však mohlo trvať ešte niekoľko týždňov. Samotný Abdeslam s belgickými úradmi údajne spolupracuje, vydaniu sa však podľa slov svojho právnika Svena Maryho bráni. 

    Prvý zatykač na 26-ročného Abdeslama vydalo Francúzsko bezprostredne po novembrových parížskych útokoch. Dnešný, nový zatykač však obsahuje aj ďalšie obvinenia, ktoré voči Abdeslamovi prinieslo štvormesačné vyšetrovanie útokov. 

    Francúzskeho občana Salaha Abdeslama zadržali v piatok popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Dnes ho prepustili z nemocnice, kde mu ošetrili zranenie nohy, ktoré utrpel pri zásahu. 

    Následne ho vypočúvali belgické úrady. Tým mladík povedal, že sa plánoval stať 13. novembra jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil. 

    “Salah Abdeslam dnes počas výsluchu vyhlásil, že, citujem: sa chcel odpáliť na štadióne Stade de France, avšak od tohto rozhodnutia odstúpil,” uviedol parížsky prokurátor Francois Molins, ktorého citovala agentúra Reuters. 

    Molins dodal, že Abdeslam zohral pri plánovaní a logistike parížskych útokov “kľúčovú úlohu”. Upozornil však aj na to, že k jeho momentálnym vyhláseniam by sme mali pristupovať s veľkou opatrnosťou, keďže doposiaľ ostáva nezodpovedaná celá séria otázok. 

    Bezpečnostné zložky zatkli v piatok aj ďalšie štyri osoby vrátane trojčlennej rodiny, u ktorej sa Abdeslam skrýval. Dvaja z tejto štvorice boli obvinení z ukrývania zločincov, pričom jedna osoba má zrejme aj väzby na teroristickú organizáciu. Jeden podozrivý bol prepustený bez obvinenia.

    - Reklama -