Ruský „Zuckerberg“ sa Kremľa nebojí, aj keď ho pripravil o biznis. Teraz bojuje proti Putinovmu režimu z rôznych kútov sveta

    0

    VKontakte je sociálna sieť, na ktorej Pavel Durov zarobil vyše štvrť miliardy dolárov, ale Kremeľ mu úspech nedoprial a nechal ho vyhnať z vlastnej firmy. Multimilionár však neváhal a našiel iný spôsob, ako zarobiť. Vyvinul aplikáciu Telegram, ktorá zabraňuje tretím stranám sledovať komunikáciu používateľov.

    Durovova aplikácia Telegram momentálne oslavuje 100 miliónov používateľov a jej majiteľ si žije kade-tade po celom svete. Miesta pobytu strieda každých niekoľko mesiacov a do Ruska sa vrátiť veľmi nechystá. Bolo by to pre neho priveľké riziko.

    Známa firma

    Tridsaťdvaročný Durov je v Rusku známou osobnosťou najmä medzi odporcami Kremľa, medzi ktorými je mimoriadne obľúbený pre svoje názory a postoje k vláde a prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Práve ozbrojení sympatizanti Kremľa prichytili jedného dňa Durova v jeho moskovskej kancelárii, ako z okna vyhadzuje bankovky poskladané do lietadielok a sleduje, či ich ľudia na námestí pod ním vezmú.

    VIDEO: Durov hádže z okna lietadielka poskladané z peňazí

    V roku 2006 založil Durov spolu so svojím bratom akúsi obdobu Facebooku a dal jej názov VKontakte (VK). Dnes má táto sociálna sieť vyše 350 miliónov používateľov, ale Durov už nie je jej majiteľom. V súčasnosti ju kontroluje server Mail.ru, ktorý má podľa portálu Startitup.sk blízko ku Kremľu. 

    Sociálna sieť VK sa stala terčom Kremľa, pretože práve na nej sa združujú kritici Vladimira Putina a ruskej vlády. VKontakte Rusi používali aj na zvolávanie protikremeľských demonštrácií a sieť sa tešila aj podpore Alaxeja Navalneho, ktorý je známym kritikom Putinovho režimu.

    Krátky proces

    Ešte v roku 2011 ruská vláda požiadala Durova, aby jej dobrovoľne odovzdal kontrolu nad sociálnou sieťou VKontakte. Necelé dva roky po odmietnutí ho obvinili z toho, že zrazil policajta, ale Durov vinu poprel. Napriek tomu odišiel pre istotu z Ruska a cestuje spolu so svojím bratom a 4 zamestnancami po celom svete.

    Durov však čelí aj kritike za to, že vymyslel a dal ľuďom k dispozícii aplikáciu Telegram, ktorá umožňuje vysokú mieru súkromia pri komunikácii, pretože sa údajne nedá sledovať treťou stranou. Kritici Durovovej aplikácie tvrdia, že ju môžu zneužiť teroristi, aby sa skryli pred sledovaním tajnými službami.

    - Reklama -