Tak toto Severná Kórea naozaj prehnala. Naštvala nielen Bezpečnostnú radu OSN, ale aj Čínu

    0
    OSN (Autor: SITA)

    Citované vyhlásenie, ktoré podporil aj spojenec Pchjongjangu Čína, opakuje žiadosť, aby sa Severná Kórea zdržala ďalších aktivít, ktoré by viedli k porušeniu rezolúcií BR OSN. 

    Bezpečnostná rada zvolala toto zasadnutie na žiadosť USA v reakcii na skúšobný odpal balistických striel stredného doletu, ktorý Pchjongjang podnikol v rámci série ohlásených raketových testov. Členovia 15-členného orgánu OSN sa ďalej zhodli na tom, že takéto aktivity predstavujú hrozbu pre regionálnu i medzinárodnú bezpečnosť. 

    KĽDR odpálila v piatok ráno najmenej jednu raketu stredného doletu, ktoré preleteli dráhu 800 kilometrov a dopadli do vôd neďaleko východného pobrežia Severnej Kórey. Vyhlásenie BR OSN sa vzťahuje aj na skúšobný odpal dvoch balistických rakiet krátkeho doletu z 10. marca. 

    Začiatkom tohto týždňa severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že jeho krajina čoskoro vykoná skúšku jadrovej hlavice a skúšobne tiež odpáli balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice. 

    Bezpečnostná rada pritom iba pred dvoma týždňami sprísnila sankcie uvalené na KĽDR. Medzinárodné spoločenstvo tým reagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu. 

    - Reklama -