Národniari chystajú na obrane novinky. Stane sa novým ministrom generál?

    0
    Generál Peter Gajdoš (Autor: Peter Števkov)

    Predseda SNS Andrej Danko slúžil v roku 1998 rok v kancelárii ministra obrany, kde sa spoznal s Gajdošom. „Poznám jeho prácu, ktorú si neskutočne vážim. Pri jeho nominácii by mohol byť problém s jeho profesionálnou službou, ale je to jeden z ľudí, s ktorými sa Slovenská národná strana rozprávala,“ povedal pre Aktuality.sk Danko.

    Peter Gajdoš si okrem známej vysokej vojenskej školy vo Vyškove, ktorou prešlo viacero slovenských dôstojníkov, urobil aj zahraničné školy. Na začiatku 90. rokov to ešte bola moskovská akadémia M. V. Frunzeho a potom už prešiel západným vojenským vzdelaním. Angličtinu sa učil v Kanade, kurzy dôstojníkov absolvoval v Holandsku a Nemecku. Napokon absolvoval Vojenskú kráľovskú akadémiu v Londýne. Od martinských tankistov sa dostal v roku 1995 na ministerstvo obrany ako osobný tajomník vtedajšieho šéfa rezortu Jána Siteka z SNS. Neskôr Gajdoš dvakrát získal post zástupcu náčelníka Generálneho štábu našich ozbrojených síl a bol aj slovenským vojenským predstaviteľom pri Vojenskom výbore NATO v Bruseli.

    Po rôznych otrasoch u národniarov sa Sitek opäť vrátil na kandidátku národniarov, kde bol na 57. mieste. Gajdoša považuje za dobrého kandidáta na vysoký vládny post. „Má veľmi dobré organizačné a riadiace schopnosti,“ tvrdí Sitek.

    Na Slovensku je neobvyklé, aby do vedenia rezortu obrany prichádzal vojak. Podobnú prax však môžeme vidieť v Poľsku alebo v USA.

    SNS má s NATO problém

    Predseda národniarov Andrej Danko pred tohoročnými voľbami hovoril, že nepodporuje, aby mala Aliancia na Slovensku základne – aj po voľbách potvrdzuje, že v tejto otázke stále panuje jeho principiálne nie. Zároveň však upozornil, že prítomnosť vojsk na našom území je niečo iné, ako sú naše povinnosti v medzinárodných štruktúrach. „Myslím, že aj programové vyhlásenie vlády hovorí jasne, že nie sme deštrukčnou zložkou v štruktúrach Európskej únie ani NATO,“ vyjadril sa.

    - Reklama -