Vládny splnomocnenec sa poriadne pustil do vlády. V programe nemáte žiadne riešenia a nemáte ani vôľu zaoberať sa tým

    0
    Peter Pollák určený na rómsku reformu (Autor: SITA)

    Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý kandidoval v predchádzajúcich voľbách za stranu Igora Matoviča OĽaNO, upozorňuje, že zanedbávaním tejto témy sa problémy v rómskych osadách prehĺbia. Splnomocnenec preto zaslal predsedom štyroch politických strán – Smer, Slovenská národná strana, Most-Híd a #Sieť list, v ktorom ich vyzýva, aby presadili riešenia, ktoré aj zapracujú do programového vyhlásenia novej vlády. Chce, aby to patrilo medzi dôležité priority.

    Pollák dokonca nastupujúcej vláde pripravil odporúčania a konkrétne návrhy riešení. Priority v tejto oblasti by sa mali sústrediť najmä na oblasť vzdelávania, zamestnanosti, bývania, zdravia a bezpečnosti.

    „Je nevyhnutné naštartovať opatrenia, ktorými sa zvýši vzdelanostná úroveň rómskych detí zo sociálne znevýhodneného prostredia prostredníctvom povinnej predškolskej prípravy, celodenného výchovného systému. Pre budúcnosť Slovenska je nutné prijať opatrenia proti neoprávnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych škôl a zaviesť 12-ročnú povinnú školskú dochádzku,” odporúča novoformujúcej sa vláde.

    „Vláda musí klásť dôraz na tvorbu pracovných miest pre obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Odporúčame, aby vláda podporila sociálne podniky. Považujeme za nutné, aby začala uplatňovať na celoštátnej úrovni sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní pri zákazkách podporených zo štátneho rozpočtu alebo štrukturálnych fondov, ktorým by sa na trh práce zaradili dlhodobo nezamestnaní,” vysvetľuje Pollák a prízvukuje, že je potrebné zlepšiť životné podmienky ľudí v rómskych komunitách a vláda musí klásť dôraz na pokračovanie usporiadania pozemkov pod obydliami v rómskych komunitách a programu svojpomocnej výstavby za priamej participácie ľudí žijúcich v komunitách.   

    Tiež odporúča, aby vláda zabezpečila prístup k pitnej vode pre každého občana Slovenska a navrhuje obnoviť podporu rómskych občianskych hliadok.

    „Budúca vláda má dostatok zdrojov na riešenie tohto problému. Európska únia do konca roka 2020 vyčlenila 380 miliónov eur. Nová vláda by tieto zdroje mala využiť zodpovedne na projekty, ktoré zmenia osady a obce, kde žijú Rómovia. Ignorovaním problémov stoviek obcí, ktoré denne zápasia s problémami v rómskych komunitách vytvárame pôdu pre nárast radikálnych a extrémistických skupín v krajine,” dodal na záver.

    - Reklama -