Číňania sa môžu zblázniť radosťou z Donalda Trumpa

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Čínske zlyhania sa vďaka tvrdej kontrole do médií nedostanú. Na druhej strane ale krajina veľmi rada poukazuje na zlyhanie iných, aby tak dala jasne najavo správnosť svojho vlastného konania. A preto majú v Číne v obľube Donalda Trumpa.

    Ten sa so svojou extrémnou rétorikou, plnou rasistických a iných urážok, stal totiž hlavným dôkazom toho, že demokracia nefunguje. Pre Čínu je Donald Trump príkladom toho, čo sa stane, “keď dáte masám možnosť zvoliť si vlastného vodcu”.

    “Vzostup rasistov v politickom systéme USA znepokojuje celý svet,” uviedli vládne Global Times ešte pred Trumpovým posledným víťazstvom v primárkach. “Niektoré západné médiá o ňom hovoria ako o Benitovi Mussolinim či Adolfovi Hitlerovi. Mussolini a Hitler sa dostali k moci skrze voľby, tvrdá lekcia pre západnú demokraciu, “stojí v článku.

    Čou Feng-suo, demokratický aktivista, ktorý utiekol z Číny po brutálnom potlačení protestov na námestí Nebeského pokoja v roku 1989, je presvedčený, že Trump je pre čínsku propagandu darom z nebies.

    “Vyžívajú sa v tejto chvíli. Sú veľmi šťastní. Nahlas sa smejú, “tvrdí Feng-suo. “Pre nich je Trump figúrkou, ktorá jasne ukazuje nedostatky demokratického systému tým, že takáto osobnosť sa môže stať prezidentom. Je to neuveriteľné. Peking sa určite baví. “

    Podľa profesora medzinárodných vzťahov Nicka Bisleyho je Trump presne tou stereotypnou postavou “kapitalistického bossa: dekadentný západniar, čo na všetky strany chrlí rasistické, bláznivé poznámky”.

    “Keby to nebola pravda, neverili by ste tomu, že to nie je vymyslené. Presne to zapadá do ich popisu demokracie, “povedal Bisley.

    Celý text TU

    Čínske médiá medzitým využívajú Trumpových prejavov na opis, ako to funguje v “najrozvinutejšom a nejdospelejšom demokratickom volebnom systéme”. K tomu samozrejme pridávajú informácie o bitkách a roztržkách, ktoré sú na jeho vystúpeniach úplne bežné. Trump podľa nich z volieb urobil “bezprecedentný vtip”.

    Podľa Bisleyho sa Čína na jednej strane raduje, na druhej strane má však strach z toho, čo by sa stalo, ak by Trump naozaj voľby vyhral. Je totiž úplne nepredvídateľný. “Nech sa vám to páči, alebo nie, myslím že Američania a Číňania vytvorili celkom rozumný spôsob obchodovania jeden s druhým za Obamovej a druhej polovice Bushovej administratívy.”

    “Tento manuál vyletí oknom, ak bude prezidentom Donald Trump,” dodal Bisley s tým, že obchodné vzťahy s Čínou tak budú v ohrození.

    “Aj keby bol Trump len falošným poplachom, už má svoje dôsledky,” uvádza Global Times. “USA čelia hrozbe zlyhania inštitúcií, ku ktorému môže dôjsť stále vyšším počtom naozajstných problémov.” Trump je skrátka “ponížením” politického systému USA.

    autor: spa

     

    - Reklama -