Britský novinár, ktorý vraj popíjal whisky s českým prezidentom, o ňom prehovoril v rádiu. Aj o ruských špiónoch a ich hlavnom meste

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Lucasa sa Rusko zaujíma predovšetkým o veľké a susedné krajiny. Podotkol však, že Rusko nevníma schengenský priestor ako rôzne krajiny, ale skôr ako jeden spravodajský záujem. „Ruská hrozba je trvalá.“

    Sovieti podľa Lucasa pôvodne predstierali, že sú inej národnosti, aby získavali informácie od svojich zdrojov. Pre Rusov je však oveľa ľahšie operovať na Západe, pretože môžu z Ruska voľne vyrážať do Európy.

    Bojovať proti ruskej špionáži sa dá prostredníctvom stíhania ruských špiónov. Hlavne ich netreba nechať uniknúť. „Kým nemáte odstrašujúci príklad, budú ľudia s ruskými agentmi spolupracovať, pretože je to lukratívne.“

    „Myslím si, že najobľúbenejšou krajinou je pre nich Rakúsko,“ povedal Lucas s tým, že Rakúsko sa nikdy o špionáž nezaujímalo, a preto je Viedeň hlavným mestom ruských špiónov.

    „Ja som z prezidenta Zemana a z jeho postoja k Rusku veľmi sklamaný a nielen z toho, takže si nemyslím, že je v pozícii, aby ľuďom hovoril, nech mu dôverujú,“ povedal Lucas a dodal, že problém predstavujú predovšetkým jeho postoje ku Krymu, Ukrajine a migračnej kríze.

    Od českého prezidenta očakával viac, pretože si ho pamätal ešte z prognostického ústavu z 80. rokov. „Bol u mňa aj na návšteve, popíjali sme spolu whisky. Dúfal som, že ho čaká veľká politická kariéra,“ povedal a dodal, že ho Zeman veľmi sklamal.

    „Nemyslím si, že by Donald Trump veril v čokoľvek iné, než je Donald Trump,“ povedal Lucas na otázku, či by Trump vytvoril dobrý vzťah s Vladimirom Putinom. Dokázal však zatiaľ len rozobrať politický systém a ľudia ho majú radi preto, že sa ohradzuje proti rovnakým veciam ako verejnosť. „Aký by bol ako prezident? Dúfam, že sa to nikdy nedozvieme.“

    „Európa ako vzor a model ľudskosti padá,“ povedal Lucas a dodal, že má veľký strach o liberálny svet. „Anne Applebaumová má úplnú pravdu, čo sa týka volieb,“ podotkol o jej obavách ohľadom faktu, že sme len niekoľko parlamentných volieb od toho, aby sme sa úplne vzdali našich hodnôt.

    Podľa Lucasa predstavuje referendum o odchode Británie z Európskej únie úplne nevhodné riešenie. Otázku odchodu či zotrvania v EÚ by nemali riešiť prostredníctvom referenda, ale priamo v parlamente.

    V boji proti ruskej propagande prostredníctvom proruských médií má Lucas jednu zásadnú radu: „Nemusíme ich čítať.“ Zároveň podotkol, že práca v takýchto médiách neznamená začiatok novinárskej kariéry, ale jej predčasný koniec.

    Celú reláciu si môžete vypočuť TU.

    autor: spa

    - Reklama -