Exprezident Mušarraf čelí obvineniam z vlastizrady. Odcestoval z Pakistanu na liečenie do Dubaja

    0
    Pakistanský exprezident Parvíz Mušarráf (Autor: SITA)

    Predstavitelia pakistanskej vlády vo štvrtok vyhlásili, že po tom, ako najvyšší súd exprezidentovi zrušil zákaz cestovať do zahraničia, dovolia Mušarrafovi opustiť krajinu. Mušarraf sa v Dubaji podrobí lekárskemu ošetreniu pre problémy s chrbtom, ktoré si v predchádzajúcich mesiacoch už vyžiadali jeho opakovanú hospitalizáciu.

    Vláda umožnila exprezidentovi vycestovať na základe dohody s Mušarrafovým právnikom, podľa ktorej sa bývalý najvyšší veliteľ armády má vrátiť späť do štyroch až šiestich týždňov. “Je odhodlaný vrátiť sa a čeliť všetkým obvineniam,” povedal minister vnútra Nisár Alí Chán.

    Mušarraf sa dostal k moci v roku 1999 vojenským prevratom a v prezidentskom úrade pôsobil do roku 2008, keď bol nútený odstúpiť, lebo jeho popularita prudko klesla a hrozilo mu trestné stíhanie.

    V posledných rokoch ho postavili pred súd za vlastizradu – pozastavenie platnosti pakistanskej ústavy v roku 2007 – a za nezákonné zadržiavanie veľkého počtu sudcov. Ďalším významným prípadom spájaným s Mušarrafom je vražda dvojnásobnej premiérky Bénazir Bhuttovej, ktorú zabili v roku 2007.

    - Reklama -