Ministri za SNS riadili slovenské školstvo najdlhšie. Tie ich prešľapy sa musia riešiť dodnes

    0
    Ilustračné foto: Študenti strednej školy (Autor: SITA)
    Nacionalistická strana SNS prišla za roky svojho vládnutia v rezorte školstva s viacerými zmenami a novelami, ale niektoré z nich sa stali terčom kritiky a učitelia, riaditelia škôl ani odborníci ich nevítali priveľmi nadšene. SME na svojich stránkach prinieslo zoznam piatich najviac kritizovaných krokov, ktoré urobili predošlí ministri školstva za SNS. 

    Vlastenectvo na školách 

    Jednou z najkritizovanejších zmien, ktoré národniari za roky pôsobenia ich ministrov v školstve urobili, je takzvaná výchova k vlastenectvu. Vďaka nej sa školský rok 2010/2011 začal štátnou hymnou. V triedach po celom Slovensku pribudli predpísané grafické znázornenia slovenskej zástavy, kúpa preambuly k ústave aj text hymny. 
     
    Údajná výchova k vlastenectvu sa dostala aj do obsahu štátneho vzdelávacieho programu. Kritici okrem spochybňovania účinku symbolov vyčítali príkazu aj to, že zriaďovatelia škôl museli zaplatiť štátne symboly z vlastného rozpočtu. Vládna novela neskôr zaviedla vlastenectvo štátnym, cirkevným aj súkromným školám, aj keď SNS rátala len so štátnymi.

    Hodnotenie žiakov len po slovensky

    Za ministrovania Evy Slavkovskej zo SNS panovali obavy o menšinové školstvo. Slavkovská totiž presunula výber riaditeľov škôl zo školských rád na zriaďovateľov a okrem toho zastavila v roku 1997 vydávanie dvojjazyčných vysvedčení. „Ako ostatné kauzy tohto obdobia, aj táto vyvolala veľkú vlnu protestov rodičov, učiteľov, riaditeľov škôl,“ uviedla politologička Daša Smetanková pre denník SME. 
     
    Proti dvojjazyčnosti sa postavil aj ďalší z ministrov školstva za SNS Ján Mikolaj, ktorý zmietol zo stola maďarské názvy v učebniciach, napriek tomu, že parlament v tom čase prijal zákon, ktorý ich povoľoval. Mikolaj však konal podľa seba a jeho domovská strana okrem toho napadla zákon na ústavnom súde. 
     
    Nielen maďarské názvy v učebniciach, ale aj latinské pomenovanie tried na gymnáziách bolo národniarom tŕňom v oku počas vlády ich ministrov v rezorte školstva. V septembri 2009 sa už žiaci osemročných gymnázií nedočkali pôvodných označení tried od primy po oktávu. Tieto latinské poslovenčené názvy nahradili rímske číslice, ale nie všetky gymnáziá k tomuto kroku pristúpili. 
     
    Rok 2009 bol aj rokom, v ktorom si museli školy povinne objednať nové učebnice na nasledujúci rok, hoci ich nikto pred tým nevidel. Učitelia ani ministerskí úradníci netušili, čo v učebniciach bude, lebo v tom čase ešte neboli vytlačené a iné učebnice, ktorých sa týkal začiatok školskej reformy, ministerstvo neponúklo.
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -