Demokracia, sloboda a vláda práva nemajú pre nás žiadnu hodnotu, vraví Erdogan. Turecký prezident pokračuje v sérii šialených výrokov

    0
    Recep Tayyip Erdogan a Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Boj proti terorizmu je dôležitejší ako demokracia, sloboda a právny štát. Podľa agentúry AP to v stredu povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Pre nás už tieto slová nemajú absolútne nijakú hodnotu. Tí, čo v boji proti terorizmu stoja na našej strane, sú našimi priateľmi. Tí na opačnej strane sú našimi nepriateľmi,“ konštatoval turecký prezident na stretnutí s okresnými funkcionármi v Ankare.

    Erdogan pohrozil, že v boji proti terorizmu „použije železnú päsť“ a zaviazal sa, že nepoľaví v boji proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). „Nech utečiete kamkoľvek, naši vojaci, polícia a príslušníci domobrany vás nájdu a urobia, čo je potrebné,“ povedal turecký prezident. 

    Erdogan tiež ostro kritizoval prokurdskú Ľudovodemokratickú stranu (HDP), ktorá má v tureckom parlamente 80 poslancov.

    Erdogan hovorí množstvo šialených vecí

    „Turecko zažilo v Ankare v blízkosti vládnych budov už druhý teroristický útok za posledných pár týždňov. Vyžiadalo si to množstvo obetí. Oni to zhodili na Kurdov, ale pokiaľ viem, žiadne podrobnosti o tom neexistujú. Iba sa tvrdí, že to bolo napojené na Kurdskú stranu pracujúcich. Je pochopiteľné, že Erdogan, aby zomkol národ, musí na toto hrať, aby sa náhodou niekto nepýtal, že či to vláda nerobí zle. Snaží sa z toho vykorčuľovať,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Tomáš Kaválek s tým, že Erdogan má špecifický rétorický štýl a hovorí „množstvo šialených vecí, ktoré sú niekedy na smiech a niekedy až do plaču”. Ako príklad uviedol Kaválek Erdoganov výrok z roku 2014, keď sa turecký prezident pokúsil naordinovať Turkom, koľko by mali mať detí.

    „Jedno alebo dve deti nestačia. Aby sme posilnili náš národ, potrebujeme dynamickejšiu a mladšiu populáciu. V tejto krajine sú (odporcovia) už celé roky zapojení do zrady kontroly pôrodnosti a pokúšajú sa vysušiť našu generáciu,“ povedal vtedy turecký prezident.

    Erdoganove slová o potrebe vysokej pôrodnosti v Turecku podľa viacerých komentátorov vychádzajú z jeho hlbokého moslimského presvedčenia, ktoré turecký líder podčiarkol v ďalšom výroku o (ne)rovnocennosti mužov a žien. „Nemôžete dávať ženy a mužov na rovnocennú úroveň. Je to proti prírode. Boli stvorení odlišne. Ich podstata je odlišná… Naše náboženstvo (islam) definoval pozíciu pre ženy: materstvo. … Niektorí ľudia tomuto nerozumejú, zatiaľ čo iní tomu nemôžu porozumieť. Nemôžete to vysvetliť feministkám, lebo neakceptujú myšlienku materstva,“ vyjadril sa.

    Ameriku objavili moslimovia

    Pravdepodobne najbláznivejší Erdoganov výrok sa však týka údajných objaviteľských plavieb statočných stredovekých moslimských námorníkov, o ktorých, žiaľ, nie sú dochované žiadne dôkazy. „Tvrdí sa, že americký kontinent objavil Kolumbus v roku 1492. V skutočnosti moslimskí námorníci priplávali k americkému kontinentu 314 rokov pred Kolumbusom v roku 1178… Vo svojich memoároch Kolumbus zmieňuje existenciu mešity na kopci pri pobreží Kuby,“ konštatoval v minulosti Erdogan. Turecký prezident však Kolumbusove zápisky vôbec nepochopil. V skutočnosti Kolumbus písal o kopci, ktorý iba vyzeral ako mešita.

    Za zmienku stojí aj Erdoganovo vyjadrenie pri príležitosti banského nešťastia v Turecku v roku 2014, pri ktorom zahynulo 301 baníkov. „Pozrel som sa do britskej histórie. Asi 204 ľudí zomrelo po tom, ako sa zosypala baňa v roku 1838. V roku 1866 zomrelo v Británii 361 baníkov. Pri explózii v roku 1894 tam zomrelo 290 ľudí. … Toto sú normálne veci.“ Porovnávať moderné Turecko so socioekonomickým stavom rozvíjajúcej sa Británie 19. storočia teda Erdoganovi vôbec neprekáža.

    Že demokracia a právny štát nemajú pre Erdogana žiadnu hodnotu, potvrdil turecký prezident aj pri príležitosti storočného výročia arménskej genocídy. Po tom, ako Európsky parlament minulý rok uznal, že v roku 1915 Turecko vykonalo na svojom arménskom obyvateľstve genocídu, turecký prezident pohrozil, že deportuje 100-tisíc občanov Arménska, ktorí v Turecku v súčasnosti pracujú.

    - Reklama -