Koniec s plytvaním potravinami? Desaťtisíce ton odpadu by sa mali stať minulosťou, aspoň vo Veľkej Británii

    0
    Potraviny v obchode, mäsové výrobky (Autor: SITA)
    Za vyhadzovanie trvanlivých potravín, ktoré sa blížia k dátumu minimálnej trvanlivosti, si vyslúžili supermarkety na celom svete nemálo kritiky. Britské Tesco, ktoré je najväčším potravinovým reťazcom v Európe, nebolo výnimkou. Teraz sa tento trend snaží firma zvrátiť a v domovskej Veľkej Británii sa v tomto smere rozhodla spolupracovať s charitatívnymi organizáciami. 
     
    Nejde pritom len o jedlo, ktoré by sa blížilo k dátumu spotreby, ale o všetky potraviny, ktoré by reťazec inak vyhodil. Ambiciózny krok, ktorý by pomohol nakŕmiť sociálne slabších, má byť hotový už na budúci rok a spolupracovať na ňom bude údajne až päťtisíc charitatívnych organizácií po celej Británii. Do roku 2017 chce takto supermarket skoncovať s potravinovým odpadom. 
     
    Podľa najnovších údajov vyhodilo Tesco vlani len vo Veľkej Británii vyše 55-tisíc ton potravín. Domovská krajina je zatiaľ jedinou, kde sa firma dohodla s vládou a mimovládnymi organiázciami na spolupráci. Vlani sa podarilo vďaka pilotnému projektu urobiť počas pol roka 50-tisíc jedál pre chudobných a všetky boli pripravené z 22 ton zachránených potravín, ktoré by inak skončili na skládkach. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
     
    - Reklama -