Absolútne súhlasím s Merkelovou, pomáhať utečencom musíme všetci, tvrdí v rozhovore pre PL.sk nemecký gitarista Simon Wahl

0
Simon Wahl (Autor: Archív S. W.)

Narodili ste sa v Nemecku a študovali ste akustickú gitaru. Dnes koncertujete sólovo v rôznych krajinách. Dokážete sa hudbou uživiť? Pýtam sa preto, lebo naši umelci majú problém uživiť sa hudbou a musia mať popri koncertovaní inú prácu…

Áno, narodil som sa v Bonne a študoval som gitaru v Nemecku vo Freiburgu a v Rakúsku v Linzi. Dnes odohrám asi šesť koncertov mesačne a som nesmierne šťastný, že sa dokážem uživiť výlučne hudbou, ktorú som zložil. Nie sú to len koncerty, ktoré ma živia, ale ja predaj cédečiek, ktoré som vydal. Zároveň aj učím hru na gitare. Pracujem síce veľa, ale podstatné je, že ma hudba dokáže uživiť.

V akých krajinách okrem Slovenska, Rakúska a Nemecka, ste už koncertovali?

Hral som už v Taliansku, Anglicku, Českej republike aj vo Švajčiarsku. Budem koncertovať aj v Írsku počas tohto roka a črtajú sa aj ďalšie krajiny, na ktoré sa veľmi teším.

Mal ste možnosť vidieť aj mestá, v ktorých ste koncertovali?

Určite som sa o to pokúšal, aj keď počas turné neostáva človeku veľa času na prechádzky mestom. Je to štandardné – ubytujete sa v hoteli, odohráte koncert, idete na hotelovú izbu, kde sa vyspíte, musíte skoro ráno vstať a utekať na ďalší vlak, aby ste sa dostali do ďalšieho mesta. Ale keď mám aspoň trošku voľného času, milujem sa oboznamovať s mestami, ktoré navštívim.

Na ktoré mestá ste si teda našli čas? A dali by sa porovnať? Ktoré boli najzaujímavejšie?

Je ťažké ich porovnávať, lebo každé z miest, ktoré som navštívil, je veľmi odlišné. Mám rád tieto odlišné svety a rád sa stretávam s rôznymi ľuďmi. Veľmi sa mi páčil Rím, Londýn, Tübingen a najviac zo všetkým miest som si zamiloval Graz. Všetky mestá majú svoju jedinečnú atmosféru.

Po štúdiách ste sa presťahovali do Rakúska so svojou priateľkou a dnes tam aj žijete. Dá sa porovnať život v Nemecku a Rakúsku? Aké sú hlavné rozdiely medzi týmito dvoma štátmi?

Myslím si, že život v Rakúsku je pokojnejší a uvoľnenejší. Jazyk je síce dosť odlišný a treba povedať, že život v Rakúsku je drahší ako v Nemecku. Okrem toho medzi týmito dvoma krajinami nie sú nejaké výraznejšie rozdiely.

Rakúsko je jednou z krajín, ktoré hraničia so Slovenskom. Vy ste už koncertovali aj v Bratislave. Aké máte dojmy z našej krajiny a ľudí v našom hlavnom meste?

Vo februári to bolo po prvý raz, ako som koncertoval na Slovensku a musím sa priznať, že som nevedel, že Bratislava je od Viedne vzdialená len 65 kilometrov. Nanešťastie, bol to jeden z tých koncertov v štýle – vlak – koncert – hotelová posteľ a opäť na vlak, takže som nemal možnosť prehliadnuť si mesto. Ale ľudia boli úplne fantastickí, entuziastickí a priateľskí. Počas koncertu si spievali moje skladby, tlieskali do rytmu a také niečo v Nemecku alebo v Rakúsku nevidíte často. Okrem toho som sa na Slovensku spriatelil s mnohými ľuďmi a verím, že do Bratislavy sa čoskoro vrátim.

Hoci Bratislava je od Viedne vzdialená len pár kilometrov, v týchto dvoch krajinách sú markantné rozdiely, čo sa týka životnej úrovne. Viete pomenovať príčiny týchto rozdielov?

Myslím si, že základné príčiny sú v histórii týchto krajín a vo vývoji ekonomík jednotlivých štátov.

A čo politika? Zaujímate sa o ňu? Ako hodnotíte smerovanie jednotlivých štátov Európskej únie? Myslíte si, že to bol dobrý nápad zlúčiť väčšinu európskych krajín do jednej veľkej únie?

Musím sa priznať, že nie som expert na politiku, ale pozorne sledujem, čo sa deje v Európe a celkovo vo svete. Myslím si, že vznik Európskej únie bol dobrý nápad, ale problémom je, že dnes, keď Európa zažíva krízu a ťažké časy, sa Európska únia stane obeťou egoizmu každej jednej krajiny.

Mnoho ľudí je skeptických, čo sa týka budúcnosti Európskej únie, špeciálne sú tu obavy z narušenia Schengenu. Aký je váš názor na tieto pesimistické vízie?

Áno, pre štáty Európskej únie sú to ťažké časy. Myslím si, že na vyriešenie tých problémov je vhodné len európske riešenie. Ak sa zatvoria hranice medzi jednotlivými štátmi EÚ, a keď to aj spraví len jediná krajina, tie problémy len začnú narastať.

Mnoho krajín v EÚ má problém s návalov utečencov, hlavne zo Sýrie. Keďže pochádzate z Nemecka, pravdepodobne sledujete, čo sa vo vašej rodnej krajine deje… Kancelárka Merkelová všetkých utečencov najprv vítala s otvorenou náručou, neskôr však názor zmenila…

Absolútne súhlasím s postojom Angely Merkelovej. Je našou povinnosťou utečencom zo Sýrie pomôcť. Tí ľudia predsa prišli o všetko a musíme im pomôcť. Jediné, čím som si neistý, je, koľko ešte utečencov Nemecko môže prijať, lebo všetci sa musia integrovať do spoločnosti. Myslím si, že rovnako aj ostatné európske krajiny by mali pomáhať. A jediná cesta, ako celé tento vážny problém vyriešiť, je zastaviť vojnu v Sýrii.

Dnes sa však situácia zmenila. Merkelová zmenila svoj postoj. Aké vy osobne vidíte riešenie z tejto situácie? Myslíte si, že vôbec existuje spôsob, ako vyriešiť utečeneckú krízu?

Myslím si, že každá európska krajina by mala pomôcť. Spoločnými silami sa snažiť zastaviť vojnu v Sýrii. To je jediné riešenie.

Ako umelec a zároveň ako človek – myslíte si, že by sme utečencov mali prijať a pomôcť im?

Určite by sme im mali pomôcť a všetci. Potrebujeme však čas, priestor a peniaze na to, aby sme ich integrovali.

 

Simon Wahl, rodák z nemeckého Bonnu, ktorý v súčasnosti žije vo Viedni. Vyštudovaný konzervatorista má brilantnú techniku, ale neostal pri klasickej gitare. Pri interpretácii využíva rôznorodé experimenty, ktorými dokáže jedným nástrojom interpretovať paralelne basovú linku, bicie nástroje a, samozrejme, aj harmóniu a melódiu. Melodický, hravý, romantický, farebný… Práve vďaka emóciám, romantickému prejavu a nápaditým, farebným kompozíciám si získal srdcia milovníkov akustickej gitary. Klasickú gitaru vyštudoval v Linzi na konzervatóriu, na koncertoch však používa gitaru s kovovými strunami Maton vyrobenú špeciálne pre neho. Vo svojom prejave prirodzene mixuje pop, rock, hip-hop či flamenco. Neustále zo svojej gitary vyludzuje nové zvukové efekty, až sa vám bude zdať neuveriteľné, že to všetko produkuje jedna gitara naživo.

 

- Reklama -