Nemecko kompletne zlyhalo. Myslí si macedónsky prezident

    0
    Macedónsky prezident George Ivanov s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom (Autor: SITA)

    Ivanov už podľa jeho slov začína byť s prístupu EÚ voči jeho krajine unavený a znechutený. EÚ podľa jeho slov stále Macedónsko len ťahá za nos a nie je schopné spraviť nič s odmietaním pokročenia prístupových rokovaní Macedónska do EÚ Gréckom. Ivanov poukazuje na skutočnosť, že inštitúcie EÚ naposielali do Grécka 700 miliónov eur na posilnenie obrany vonkajších hraníc. Grécko však nerobí nič a celá ťarcha ochrany Európy pred imigrantmi stojí na Macedónsku, ktoré nedostáva za svoju snahu chrániť si hranice nedostáva od EÚ ani cent.

    Macedónsky prezident nečaká od EÚ nič. Nemecká kancelárka ukázala vľúdnu tvár keď ponúkla utečencom otvorené dvere, avšak bez akéhokoľvek zváženia bezpečnostného aspektu situácie. Denne Macedónsko zadrží stovky falošných či ukradnutých pasov. Grékov to jednoducho nezaujíma, na doklad sa ani nepozrú len orazítkujú pas a pošlú utečenca ďalej. Macedónsko nezaujíma nikoho, ale je na to zvyknuté. Ivanov dodáva, že ignorácia zo strany EÚ voči jeho krajine nie je ničím novým. Podobne muselo Macedónsko čeliť samotné 360-tisícom utečencov z Kosova, počas bombardovania provincie jednotkami NATO v roku 1999, Macedónsko sa vtedy tiež nedočkalo žiadneho príspevku.

    Rozhorčenie Macedónskeho prezidenta je pochopiteľné. Podľa Ivanova, je EÚ absolútne neakcieschopná v riešení akútnych problémov. Kým sa zvolá nejaký summit na riešenie problému prejde niekoľko mesiacov, počas ktorých Vám do EÚ preniknú státisíce imigrantov. Absurdná je teda situácia, kedy nezodpovedný člen EÚ štvrťstoročie blokuje svojho schopnejšieho suseda na ceste v integrácií do euroatlantických štruktúr.

    Celý rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -