Tereza Spencerová rozoberá novinky o Sýrii. Plán USA je vraj skôr prianie

    0
    Kurdi na hraniciach Islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    Pripomína, že americký minister zahraničných vecí John Kerry koncom februára dokázal vzbudiť záujem tým, že zmienil existenciu “plánu B”, ktorý by – v prípade neúspechu aktuálneho “prímeria” – viedol k rozdeleniu Sýrie. Sýrski Kurdi dodali, že v hre je rozdelenie štátu na tri federálne regióny a že “USA a Rusko na to majú rovnaký názor”. Nasledovala vlna špekulácií a najrôznejších vyhlásení, ktoré predstavu rozpadu Sýrie na kurdskú „Asadovu“ časť a na wahhábistický Sunnistan, v ktorom sa zhromaždili stúpenci Daeša, al Káidy a ďalších teroristov, trochu vyjasnili. Napríklad CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Pentagonu konštatovala, že “plán B” je “v prvom rade skôr nápad ako špecifické konkrétne smerovanie”. V Obamovom úrade vraj “panuje presvedčenie, že by sa v Sýrii malo ešte niečo urobiť, ale nie som si istý, čo by to malo byť”. Vraj sa rokuje o troch možnostiach, z ktorých ale žiadna nie je v súčasnej situácii ani zďaleka uskutočniteľná: posilnenie jednotiek špeciálnych síl v Sýrii, navýšenie zbrojnej pomoci protiasadovským bojovníkom a vyhlásenie bezletovej zóny nad Sýriou.

    Moskva podporuje čokoľvek, na čom sa dohodnú Sýrčania

    Pozícia Ruska sa predsa len vyjasnila. Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov k otázke možnej sýrskej federalizácie vyhlásil, že Moskva podporuje akékoľvek rozhodnutia, na ktorých sa dohodnú v rámci politických rokovaní Sýrčania, a to aj vrátane prípadnej federalizácie, “ak by sa tento model v Sýrii ukázal ako životaschopný”. V praxi tým rozdelenie Sýrie nepodporil, ako napríklad tvrdia saudské médiá, ale vlastne len zopakoval ruskú oficiálnu mantru, že o budúcom osude Sýrie majú rozhodovať Sýrčania a nikto iný.

    Táto formulácia, v ktorej nebýva menovite spomínaný Baššár Asad, sa v západnom mainstreame zvyčajne vydáva za dôkaz ruského rozchodu s Damaškom, hoci nič také nie je možné v reálnom svete preukázať. Naopak, ak by Sýrčania doma mohli v súčasnej situácii “voliť budúcnosť”, Baššár Asad v ich vízii podľa Spencerovej rozhodne chýbať nebude.

    Fakt, že Rusi federalizáciu – ktorej jediným skutočne kľúčovým bodom je vznik sýrskeho Kurdistanu – výslovne nevylúčili, vraj pomohol zblíženiu Iránu s Tureckom.

    Turecko a Irán síce stoja proti sebe. Ale…

    Oba štáty síce v zmätku sýrskeho konfliktu stoja ostro proti sebe, ale spája ich realita početných kurdských menšín na ich územiach, hoci život tých iránskych je neporovnateľný s tými tureckými. Turecký Mili Gazette pridáva ešte jeden dôvod – myslí si, že “tajný plán Kerryho s Lavrovom” a možno aj s Iránom by vznikom troch menších štátov zabránil posilňovaniu tureckého vplyvu v regióne, ale zároveň by tým prispel k eskalácii etnických a sektárskych konfliktov v Turecku. Denník svoju analýzu končí veľkým otáznikom. Uvedomujú si toto nebezpečenstvo pre vlastné mocenské ambície v Iráne?

    Odpoveď prišla vzápätí. Iránsky prezident Hasan Rohan prijal v Teheráne tureckého premiéra Ahmeta Davotuglua, podpísali spolu balík obchodných zmlúv, ktoré vzájomný obchod navýšia na 30 miliárd dolárov ročne a podľa všetkého pomôžu Turecku vyriešiť energetickú závislosť od Ruska. Predovšetkým sa ale zhodli na dôležitosti “sýrskej územnej integrity”, čo fakticky vylučuje nezávislý kurdský štát v Sýrii pri tureckých hraniciach. “Nechceme, aby bola Sýria rozdelená na menšie štáty a s iránskymi činiteľmi sme sa zhodli na tom, že dezintegrácia sa konať nebude a Sýria bude pokračovať vo svojom fungovaní ako silný štát,” vysvetlil Davutoglu. Iránsky prezident “len tak pre istotu” do Moskvy odkázal, že prípadné pytačky s USA majú svoje medze – vzájomná spolupráca s Ruskom je síce skvelá, vzťahy vynikajúce, ale “to, samozrejme, neznamená, že Irán bude súhlasiť s akýmkoľvek krokom Ruska v Sýrii”. Saudmi financovaná exilová “sýrska opozícia” potom už len celú kauzu fakticky uzavrela surrealistickým konštatovaním, že odmieta “ruský plán federalizácie Sýrie”.

    Pôvodný článok TU.

    Autor: vam

    - Reklama -