Ministerstvo zahraničia sa po kritike Fica obulo do Grékov. Nezasahujte do našich vnútorných vecí, vyzýva

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

     Grécky veľvyslanec vtedy poskytol Denníku N rozhovor, v ktorom sa kriticky vyjadril na adresu premiéra Roberta Fica a jeho prístupu ku Grécku, ale aj na adresu politických špičiek k súčasnej migračnej a utečeneckej kríze. Plexidas tvrdí, že voči gréckemu národu to nebolo fér a očakávali menej konfrontačný prístup.

    “Čakal by som teda od vašej politickej elity, aj premiéra, ak to chcel urobiť, skôr kritiku voči únii a jej slabosti čeliť kríze. Tak ako to on sám chcel čo najefektívnejšie a nie, aby neustále ukazoval prstom na nás. Ak sa to nejaví ako komické, môže to byť niektorými ľahko považované aj za politickú zlomyseľnosť, vracať sa opakujúcim spôsobom nielen k odchodu Grécka zo schengenu, ale aj z eurozóny, po takmer jednom roku od dohody, ktorú sme dosiahli s EÚ,” povedal Plexidas pre Denník N.

    “Slovenská strana nemá záujem o vyvolávanie negatívnych nálad vo vzájomných vzťahoch medzi dvoma tradične priateľskými a historicky spriaznenými európskymi štátmi a národmi, ale voči takémuto konaniu rozhodne protestuje,” uvádza MZV s tým, že Slovenská republika dlhodobo dokazuje svojou pomocou Grécku reálnu ochotu pomáhať pri riešení problémov, s ktorými sa stretáva Grécko, a to tak pri kríze finančnej ako aj migračnej. “Očakávame od gréckych kolegov, že v zmysle poslania diplomatov budú pomáhať cieľu upevňovania dobrých a priateľských vzťahov a spolupráce medzi našimi krajinami,” dodal ďalej rezort. 

    “Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR verí, že sa grécka strana v budúcnosti vyhne zasahovaniu do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky a osobným útokom na najvyšších predstaviteľov partnerského štátu v rámci EÚ,” uzatvorilo ministerstvo. 

    Slovenský rezort diplomacie si už začiatkom marca predvolal gréckeho veľvyslanca pre vyhlásenie gréckeho ministerstva zahraničných veci. Grécky rezort diplomacie uverejnil v piatok 4. marca na svojej stránke vyhlásenie, v ktorom označil vyjadrenia Fica k migračnej kríze za provokatívne.

    “Je zrejmé, že slovenský premiér len niekoľko dní pred voľbami v jeho krajine chce vo volebnej kampani použiť vitriol a ľudskú drámu. Nedokážeme byť svedkami jeho delíria a pochopiť, ako si predstavuje, keď bude opäť zvolený, vykonávanie svojich povinností ako premiér čoskoro predsedníckej krajiny v Rade EÚ,” uvádza sa vo vyhlásení.

    Gréckemu ambasádorovi následne slovenské MZV tlmočilo rázne odmietnutie tohto vyhlásenia. Podľa slovenského ministerstva nezodpovedalo formou ani obsahom úrovni komunikácie obvyklej pri rezortoch diplomacie a znížilo sa k neopodstatneným osobným útokom na premiéra Roberta Fica. “Okrem toho predstavovalo neospravedlniteľné zasahovanie do vnútorných vecí a do predvolebnej situácie v inej členskej krajine EÚ počas predvolebného moratória,” upozornil vtedy tlačový odbor MZV.

    - Reklama -