Grécku neschopnosť čeliť migračnej kríze rieši Macedónsko. Bude odmenou členstvo v NATO?

    0
    Migranti snažiaci sa preraziť plot medzi Gréckom a Macedónskom (Autor: SITA)

    Členstvo Macedónska je permanentne blokované Gréckom, ktoré neuznáva právo bývalej časti Juhoslávie na názov, ktorý sa zhoduje s názvom gréckej provincie, informuje portál Breitbart. Očakáva sa, že ostatní členovia NATO dotlačia Grécko k ukončeniu tejto blokácie, aby sa Macedónsko mohlo pripojiť.

    „Pozvanie Čiernej Hory je veľkým krokom dopredu, veríme, že pozvanie Macedónska bude tiež veľmi dôležité. Prijímací proces sa plánuje začať aj s Bosnou a Hercegovinou. Prijatie balkánskych krajín do NATO posilní stabilitu a prosperitu juhovýchodnej Európy“ hovorí macedónsky minister obrany Zoran Jolevski.

    Macedónsko pristupuje k ochrane svojich hraníc podstatne zodpovednejšie ako Grécko, aj keď nie je členom EÚ, a teda ani schengenského priestoru. Na grécko-macedónskych hraniciach tak stojí približne 15-tisíc migrantov, pretože Macedónsko striktne reguluje počet imigrantov, ktorých púšťa cez svoje územie. Macedónsko tieto kroky koordinuje so Srbskom, Chorvátskom, Slovinskom a Rakúskom, teda s krajinami, ktoré ležia na tzv. balkánskej trase migrantov putujúcich do západoeurópskych krajín. 

    - Reklama -