Fico, Matovič, Sulík, Kotleba, Kollár i Danko v jednej miestnosti. Prečo sa zišli všetci spolu?

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Osvedčenia by si malo prevziať 150 poslancov, z ktorých 49 bude reprezentovať stranu Smer-SD. Dvadsaťjeden poslancov bude mať SaS, 19 Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti – NOVA. SNS bude v parlamente zastupovať 15 predstaviteľov. Osvedčenie o zvolení si prevezme aj 14 poslancov z Ľudovej strany Naše Slovensko. Jedenásť zákonodarcov budú mať strany Sme rodina a Most-Híd. Najmenšou parlamentnou stranou je strana Sieť s desiatimi poslancami. 

    V novom volebnom období do pléna národnej rady už nezasadnú poslanci zo strán KDH a SDKÚ-DS, ktoré nezískali dostatočnú dôveru voličov. V NR SR tak neuvidíme napríklad predsedov týchto strán Jána Figeľa a Pavla Freša, ani bývalého šéfa KDH Pavla Hrušovského. 

    Termín ustanovujúcej schôdze parlamentu, na ktorej poslanci zložia predpísaný sľub a zvolia orgány NR SR, zatiaľ známy nie je. Prezident Andrej Kiska ju musí podľa ústavy zvolať do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb. 

    Hoci novozvolení členovia parlamentu ešte nezložili poslanecký sľub, na plat už nárok majú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorú zároveň so zmrazením vlastných platov poslanci schválili koncom roka 2011.

    Ak by platila predchádzajúca právna úprava, poslancom by nárok na mzdu vznikol až dňom zloženia sľubu. Poslancom zvoleným v roku 2012 vypršal ich poslanecký mandát dňom volieb, teda 5. marca.

    V závislosti od času výkonu poslaneckého mandátu patrí po zániku mandátu poslancovi plat ešte počas dvoch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, alebo počas troch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca aspoň päť rokov. 

    - Reklama -