Chcem zabiť všetkých židov. Dostali za úlohu preložiť izraelskí žiaci do arabčiny

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Študenti strednej školy Makif Tet v pobrežnom izraelskom meste Rishon Lezion mali na hodine arabčiny prekladať frázy ako Chcem zabiť všetkých Židov, Chcem oslobodiť mešitu Al-Aksa, Chcem byť mučeníkom či Arabi chcú mier? Arabi chcú vojnu! Jeden študent na to reagoval oznamom na jeho facebookovom profile: „Učiteľ je známy pre jeho krajne pravicové názory. Môžete vidieť jeho názor na svet a jeho odhodlanie presvedčiť študentov, že všetci Arabi sú teroristi, ktorí chcú vraždiť židov,“ opisuje svoje dojmy z učiteľa študent. „Učiteľ v Izraeli, ktorý učí študentov nenávidieť Arabov a neprezentuje hodnotu lásky a mieru, ktorý nevedie svojich žiakov prekonať nechutné predsudky, je podľa môjho názoru tá najhoršia vec,“ dodáva študent, rozhorčený z učiteľovho štýlu vyučovania, informuje portál Times of Isreael.

    Poslankyňa strany práce Ayelet Nahmias-Verbin okamžite informovala o prípade ministra školstva Nafaliho Bennetta. „Namiesto učenia ku koexistencii prostredníctvom vyučovania druhého oficiálneho izraelského jazyka, učiteľ vedie žiakov k nenávisti k Arabom. Osobitne dnes sa musí klásť špeciálny dôraz na koexistenciu a musí sa brániť akýmkoľvek pokusom a nabádaniu študentov k nenávisti celej časti populácie.“ Ministerstvo odpovedalo nedôrazne, učiteľ vraj svoj spôsob výučby oľutoval a zaviazal sa zmeniť spôsob svojej výuky.

    K prípadu sa vyjadrila aj predsedníčka regionálnej študentskej rady Yahel Kirschner. „Zásadne odsudzujeme učiteľove aktivity. Izrael je založený na hodnotách rovnosti a vzájomného rešpektu a nie je v ňom priestor na šírenie nenávisti vo vzdelávacích inštitúciách. Veríme, že ide o výnimočný prípad, a že ministerstvo vie, aké dôsledky má vyvodiť voči učiteľovi v podobnom prípade,“ vyjadruje Kirschner presvedčenie, že učiteľ zo spomenutej kauzy by mal bezpodmienečne prísť o zamestnanie. 

    - Reklama -