Hitlerova osobná kópia jeho kontroverznej knihy Mein Kampf ide na aukciu. Takmer 90-ročný výtlačok sa bude dražiť v americkom Marylande

    0
    Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf. (Autor: youtube)

    Aukčná sieň Alexander Historical v Marylande otvorí dražbu 17. marca a bude trvať jeden deň.

    „Táto edícia Mein Kampfu je jeho druhé vydanie publikované v roku 1927 oficiálnym vydavateľstvom N.S.D.A.P., ktoré nieslo názov Verlag Franz Eher, Mníchov. Má jemne zrnitý obal z červenej kože so štyrmi uzlami na chrbte väzby,“ uvádza sa v popise draženého predmetu. „Je to vzácna edícia, ktorá nebola dostupná vtedajšej verejnosti.“

    Knihu našlo 11 vojakov USA, ktorí vstúpili do Hitlerovho mníchovského bytu po jeho samovražde v apríli 1945 a doteraz bola vo vlastníctve dcéry jedného z nich.

    Jeden z vojakov na stránku knihy napísal: „Z Hitlerovho bytu v Mníchove, máj 1945.“

    Cena knihy, v ktorej Hitler načrtol svoju víziu „tisícročnej ríše“, je 12- až 15-tisíc dolárov.

    Do aukcie sa dostali aj Hitlerove vidličky a taniere na dezerty, či koktejlové poháre. Na predaj sú aj listy od náčelníkov SS Heinricha Himmlera a Reinharda Heydricha a niektoré artefakty z holokaustu.

    V rôznych krajinách sveta knihu doteraz zakázali, v Nemecku ju začali predávať až koncom minulého roka. V Rusku ju po tlaku verejnosti v roku 2010 zakázali. Informácie o dražbe priniesol spravodajský portál rt.com.

    - Reklama -