Majitelia smartfónov môžu prísť o súkromie. Postarať sa o to chce americká FBI

    0
    Ilustračné foto: smartfón (Autor: SITA)
    Podľa šéfa služieb spoločnosti Apple Eddieho Cuea by mohla FBI v budúcnosti požadovať napríklad to, aby spoločnosť na príkaz zapla kamery alebo mikrofóny určitých zariadení, ktoré by sa potom mohli použiť na sledovanie ľudí bez ich vedomia. 
    Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) chce, aby telekomunikačná spoločnosť vytvorila špeciálny softvérový systém, ktorý by bol schopný obísť niektoré prvky zabezpečenia operačného systému tak, aby bolo možné prelomiť heslo používateľa. Presne to potrebuje FBI podľa denníka The Guardian dosiahnuť v prípade masakru zo San Bernardina, aby sa dostala k dátam z mobilu vrahov.
     
    Eddy Cue pre portál Univision uviedol, že dnešné požiadavky tajných služieb na vytvorenie „zadných vrátok“ k mobilným zariadeniam firmy Apple môžu v budúcnosti zájsť ešte ďalej a narušiť súkromie bežných používateľov a nielen vrahov ako v tomto prípade. „Kde sa to skončí? Pri rozvodoch? Pri imigračných prípadoch? Daňových podvodoch? Jedného dňa sa stane, že vám niekto zapne mikrofón na telefóne. To by sa v tejto krajine nemalo stať,“ uviedol Cue.
     
    FBI trvá na tom, že jedine samotný výrobca môže pomôcť s prelomením hesla zo smartfónu vrahov zo San Bernardina, lebo vstavaný operačný systém vyžaduje zásah výrobcu. To však nie je údajne vôbec pravda. Tvrdenie, že jedine Apple dokáže odomknúť zablokovaný iPhone bez hesla, je podľa najznámejšieho bývalého zamestnanca NSA Edwarda Snowdena „vo všetkej úcte kravina“.
     
     
    - Reklama -