Rusko víťazí nad Západom, varoval v ČT britský novinár. Pretože používa silu a klame

    0

    Spravodajkyňa ČT Zlatohlávková konštatovala, že balkánska utečenecká trasa v podstate vyschla. Utečenci sa hromadia v Grécku, ale na ďalšiu cestu sa podarí preniknúť len pár ľuďom. „V Grécku sa kopia problémy, ale ďalej je pokoj, lebo susedné krajiny chcú prijať len toľko ľudí, koľko budú ochotné prevziať tie krajiny nad nimi,“ opísala novinárka. Na grécko-macedónskych hraniciach dnes stoja tisíce ľudí. „A či môže vzniknúť nejaký bezpečnostný problém, to je veľká otázka,“ upozornila.

    Faktom však zároveň je, že dnes už mnoho utečencov tvoria ženy a deti, a ani jedna skupina sa pravdepodobne nebude dopúšťať násilia.

    Podľa Edwarda Lucasa Európa podceňovala situáciu celých päť rokov. „My sme za uplynulých päť rokov tú krízu nezvládli. Nedokázali sme vyriešiť situáciu v Sýrii, nedokázali sme urobiť nič s utečencami hromadiacimi sa v Turecku. To, čo sa deje teraz, je len zlomok problému,“ konštatoval Lucas. Je jasne presvedčený, že sme vydaní na milosť Turecku.

    Čína kradne, Rusko bojuje, opísal britský novinár novú podobu sveta

    Dodal, že Ruskej federácii oslabenie EÚ jednoznačne vyhovuje. Ruský prezident Vladimir Putin navyše ukázal, že s Ruskom treba počítať na Blízkom východe. V Sýrii to už dnes bez Ruska nepôjde. S Tureckom je to však komplikovanejšie. „Turecko je v oveľa zložitejšej situácii. Prezident Erdogan má rád konflikty… Ale jeho krajine to škodí,“ upozornil Lucas.

    Svet sa podľa jeho názoru mení a my si na to musíme zvyknúť. Zatiaľ sa nám to však nedarí. „Svet sa dnes delí skôr na sever a juh ako na východ a západ. A ten bývalý Západ, čím myslím západnú Európu a Spojené štáty, si s tým nevie rady,“ varoval britský novinár. Novú mocnosť predstavuje Čína, ale tá kradne Západu predovšetkým duševné vlastníctvo. S Ruskom je to iné. To vedie vojnu proti Západu. Môžeme to vidieť na Ukrajine. „Rusko vyhráva, lebo je ochotné riskovať, je ochotné použiť silu a potom o tom ešte klamať,“ varoval na záver vysielania.

    - Reklama -