Kaliňákovi policajti majú nového spojenca. Zachránia ľudské životy stovky bilbordov?

    0
    (Autor: )

    Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa aj v minulom roku podarilo splniť cieľ, aby počet obetí na cestách neprekročil číslo 300. Naďalej sú tam však veci, s ktorými sme nespokojní,“ vyhlásil pri bilancovaní nehôd Kaliňák s tým, že tento počet chcú ešte znížiť.

    Aj preto sa v súčasnosti na Slovensku rozbieha veľký projekt s názvom „Zodpovedne na ceste, bezpečne v cieli“. Spolu s policajným prezídiom sa na ňom podieľa aj spoločnosť BigMedia. Cieľom preventívnej akcie je poukázať na problém nezodpovedného správania sa vodičov, chodcov či cyklistov. Na celom území Slovenska budú popri cestách bilbordy upozorňovať na následky chýb, ktorých sa ľudia každodenne dopúšťajú. Tieto reklamné plochy pribúdajú každý deň, do konca roka ich bude spolu približne 800.

    „Prostredníctvom nosičov vonkajšej reklamy chceme poukázať na následky dopravných nehôd z iného uhla pohľadu, ako bola verejnosť doteraz zvyknutá. Takýmto spôsobom chceme upozorniť na to, ako málo stačí, aby sa napríklad zo šoféra vozidla stal vozičkár,“ vysvetľuje rozhodnutie spustiť preventívnu kampaň šéf spoločnosti BigMedia János Gaál.

    Ďalší zo série bilbordov, ktoré sa začínajú objavovať po celom Slovensku. Foto: archív

    Bilbordy budú preto poukazovať na možné tragické následky takých „banalít“, ako je prekračovanie rýchlosti, telefonovanie a alkohol za volantom. U chodcov je to napríklad bezhlavé prebiehanie cez cestu či nepoužívanie reflexných a ochranných prvkov.

    „Znižovanie počtu dopravných nehôd a ich následkov nie je len záležitosťou polície, k bezpečnosti na cestách musí prispieť celá spoločnosť aj všetci účastníci cestnej premávky. Teší ma, že si to čoraz viac uvedomujú, o čom svedčí aj tento, v tomto roku určite nie posledný, dopravnopreventívny projekt. Verím, že sa nám spoločne podarí zachrániť čo najviac životov,“ povedal policajný viceprezident, generál Ľubomír Ábel.

    Minulý rok prišlo pri nehodách o život 274 osôb, z nich bolo 139 vinníkov a 135 nevinných ľudí. Za dva mesiace tohto roka zomrelo 34 osôb, až 53 % z nich tvoria najzraniteľnejší účastníci, a to chodci. Polícia venuje problematike dopravnej výchovy a bezpečnosti účastníkov cestnej premávky pozornosť počas celého roka. V roku 2015 policajti vykonali približne dvetisíc preventívnych aktivít pre viac ako 50-tisíc detí materských škôl, žiakov základných škôl a stredoškolskú mládež. Mysleli aj na seniorov, preto  na viac ako 230 stretnutiach policajti pripomenuli staršej generácii základné zásady bezpečného správania v cestnej premávke s cieľom zvýšenia ich vlastnej bezpečnosti.

    - Reklama -