Gruzínci do EÚ bez víz? Možno už čoskoro. Rusi zúria

    0
    Gruzínsko, štátna vlajka (Autor: APL)

    Podľa eurokomisára pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa bezvízový režim medzi EÚ a gruzínskom uľahčí a posilní obchodné, sociálne a kultúrne vzťahy medzi týmito dvoma oblasťami. Avramopulos verí, že Európsky parlament a Rada schvália bezvízový režim s Gruzínskom čo najskôr.

    Kritici poukazujú na skutočnosť, že integrácia Gruzínska do euroatlantických štruktúr zbytočne dráždi Rusko, informuje portál Breitbart. Okrem toho Gruzínsko podľa nich nie je európske ani kultúrne ani geograficky. Na území Gruzínska sa nachádzajú dve separatistické krajiny, Abcházsko a Severné Osetsko, ktorých nezávislosť je uznávaná Ruskom a Rusko je aj faktickým sponzorom defacto štátnosti týchto dvoch území.

    Obdobne sa očakáva v blízkej dobe prijatie bezvízového režimu medzi EÚ a Tureckom. Rusko v týchto snahách vidí expanzionistické zámery európskej únie a často obhajuje svoje aktivity na východe Ukrajiny tým, že len reaguje na kroky EÚ. Gruzínsko podpísalo asociačnú dohodu s EÚ spoločne s Ukrajinou a Moldavskom v polovici roku 2014. Podpis asociačnej dohody je často považovaný za prvý krok na ceste k plnoprávnemu členstvo v EÚ.

     

    - Reklama -