Kňaz Halík na prezidentskú kandidatúru v súčasnosti nemyslí. Teraz je čas demagógov ako Zeman, tvrdí

    0
    Prezident Zeman svoj portrét vernému fanúšikovi aj podpísal (Autor: Hans Štembera)

    Obom vraj súčasná situácia nahráva a obaja si ju užívajú. Nebude to trvať večne, vlna hystérie a strachu opadne. Ale teraz je ich hodina,“ formuloval Halík, ktorý si v lete prevezme čestný doktorát Oxfordskej univerzity.

    Ak by som teraz kandidoval, pravdepodobne by som získal hlasy ľudí rozumne uvažujúcich a vzdelaných. Ale tí dnes nepredstavujú väčšinu. Aby som získal väčšinu, tak by som musel asi hovoriť veci, ktoré sú populistické a ktoré odporujú môjmu svedomiu a rozumu. To nikdy robiť nebudem. Dnes si myslím, že omnoho viac môžem našej krajine byť osožný na medzinárodnej intelektuálnej scéne. Tá situácia sa môže zmeniť, ale nepredpokladám, že sa zmení v nasledujúcich dvoch rokoch,“ konštatoval duchovný.

    V reakcii na otázku, či ale nie je chybou vyprázdniť pole ľuďom, o ktorých sám hovorí, že sa vezú na vlne hystérie a strachu, Halík upozornil, že sa pozornosti médií nezrieka. Stále komentuje, stále je počuť jeho hlas. Prednáša a za to čelí nenávisti a osobným útokom, čoho sa však nebojí. Môj hlas bude počuť, ale myslím, že v súčasnosti nemá šancu získať väčšinu, pretože ľudia sú ako pod vplyvom drogy. Strach, nenávisť, morálna atmosféra spoločnosti a politická kultúra sa tak zmenili, že rozumné hlasy sú v súčasnosti bez šance. Teraz je hodina demagógov, ale za nejaký čas si ľudia uvedomia, že im nič pozitívne neponúkajú a že môžu žiť trvalo iba z urážok druhých. Táto vlna opadne. Ľudia zase začnú rozumne uvažovať, ale bude to chcieť čas,“ dodal Halík.

    Na margo kritiky islamu a strachu z utečencov teológ zdôraznil, že je potrebné veľmi precízne rozlišovať medzi islamom a džihádistickým radikalizmom. Podľa Halíkových slov sú nebezpečné dve skupiny – džihádisti, ktorí by chceli vyvolať vojnu medzi liberálnym Západom a islamským svetom, ale aj ľudia na Západe, ktorí medzi džihádistami a islamom nerobia rozdiely. Ide o veľký ideový zápas, o zmýšľanie miliardy moslimov na celej planéte, aby ich urážanie islamu neposunulo na stranu islamistov. Halík však zostáva optimistom a verí, že sa za istý čas súčasná atmosféra zmení.

    - Reklama -