Boj o Biely dom pokračuje. Prekvapivý triumf Sandersa a Trumpovo víťazné ťaženie

    0
    Bernie Sanders (Autor: SITA)

    Sanders získal v Michigane 50 percent hlasov a porazil tak bývalú prvú dámu a ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú, ktorá dostala 48 percent hlasov. Clintonová dnes zvíťazila v primárkach v štáte Mississippi a doposiaľ získala na svoju stranu delegátov v 13 štátoch. Bernie Sanders zvíťazil v deviatich štátoch.

     Víťazkou demokratických primárok v americkom štáte Mississippi sa s najväčšou pravdepodobnosťou stala Hillary Clintonová, informovala dnes spravodajská stanica CNN. Bývalá prvá dáma a ministerka zahraničných vecí USA tak v Mississippi porazila svojho jediného protikandidáta Bernieho Sandersa. Ten zvíťazil v troch primárkach, ktoré sa cez víkend konali v štátoch Maine, Kansas a Nebraska. Clintonová však v sobotu s veľkým náskokom vyhrala v Louisiane. 

    Na získanie nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách potrebuje úspešný kandidát podporu najmenej 2383 zo 4765 delegátov celoštátneho nominačného zjazdu demokratov, ktorý sa uskutoční 25.-28. júla vo Filadelfii. 

    Trumpovo víťazné ťaženie

    Víťazom republikánskych primárok v americkom štáte Michigan sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal Donald Trump. Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN.Po dnešnom víťazstve v primárkach v štáte Mississippi zvíťazil Trump aj v Michigane, kde získal približne 38 percent hlasov. Na druhom mieste sa podľa priebežných výsledkov so ziskom približne 26 percent hlasov umiestnil guvernér štátu Ohio John Kasich. 

    Až tretí skončil so ziskom približne 23 percent hlasov texaský senátor Ted Cruz, ktorý je zatiaľ v boji o republikánsku nomináciu pred novembrovými prezidentskými voľbami najväčším Trumpovým súperom. Len okolo deväť percent hlasov dostal v Michigane štvrtý uchádzač o republikánsku nomináciu Marco Rubio. 

    Víťazom republikánskych primárok v americkom štáte Mississippi sa stal Donald Trump, informovala dnes spravodajská stanica CNN. Trump získal v Mississipi okolo 50 percent hlasov a porazil tak senátora zo štátu Texas Teda Cruza, ktorý získal približne 35 percent hlasov. 

    V súboji o nomináciu Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách viedol pred dnešným dňom miliardár Trump s 384 delegátmi. Cruz, senátor za štát Texas, mal 300 delegátov, Rubio ich dosiaľ získal 151 a guvernér štátu Ohio John Kasich 37.  Na nomináciu republikánov do novembrových prezidentských volieb je nutné získať 1237 delegátov. 

    - Reklama -