Orbán má plán ako sa zbaviť migrantov. Chce to urobiť tak, aby im ani nenapadlo zostať v Maďarsku

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Počas migračnej krízy sa premiér Orbán viackrát zviditeľnil na medzinárodnej politickej scéne svojimi opatreniami proti utečencom. Plot na južnej hranici so Srbskom bol len jedným z nich, ale teraz predseda maďarskej vlády zašiel ešte ďalej a zmietol zo stola opatrenia, ktoré mali pomôcť s integráciou migrantov do spoločnosti. Podľa agentúry AP to vyplýva z pondelkového návrhu zákona.

    Vláda premiéra Orbána tvrdí, že cieľom azylového zákona je priviesť práva a príspevky pre utečencov na rovnakú úroveň, aká sa poskytuje maďarským občanom. Helsinská komisia v Maďarsku, ktorá obhajuje ľudské práva, však tvrdí, že cieľom Orbánovho kabinetu je odradiť migrantov, aby zostávali v Maďarsku. „Oberá to ľudí o možnosť začať nový život aj pre tých, u ktorých vláda uzná, že potrebujú ochranu. Cieľom je teda, aby žiadatelia o azyl odišli,“ tvrdí Marta Pardavi z Helsinskej komisie.

    K opatreniam, ktoré chce presadiť vláda premiéra Orbána, patrí aj plán na obmedzenie času, ktorý môžu migranti stráviť v štátom dotovaných centrách z dvoch na jediný mesiac. Znížiť sa má aj lehota, počas ktorej štát uhradí všetku zdravotnú starostlivosť za migrantov. Po novom by to malo byť len šesť mesiacov. V súčasnosti majú azylanti takúto zdravotnú starostlivosť zabezpečenú celý rok.

    Viktor Orbán opakovane varuje, že prílev migrantov „predstavuje hrozbu pre maďarský spôsob života a ohrozuje európsku kresťanskú kultúru“. Maďarsko zatiaľ vynaložilo na zvládnutie migračnej krízy vyše štvrť miliardy eur, ale od Európskej únie dostali naši južní susedia na tento účel necelých 10 miliónov eur.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -