Nie sú to preteky. Štatistický úrad reaguje na kritiku

    0
    Predsedníčka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová (Autor: SITA)

    Spracovanie výsledkov parlamentných volieb bolo podľa úradu profesionálne, korektné a transparentné. “Spracovanie a prezentácia volebných výsledkov nie sú preteky,” odkazuje kritikom štatistický úrad. Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR) “sa ohradzuje voči vyjadreniam niektorých médií a politikov v súvislosti so spracovaním a prezentáciou priebežných výsledkov volieb do Národnej rady SR. Tak ako v minulosti, aj teraz, boli volebné výsledky zo strany odborných sumarizačných útvarov spracované profesionálne, korektne a transparentne, čo potvrdila aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Zároveň treba opätovne zdôrazniť, že aj napriek medializovaným hackerským útokom na komunikačné siete nebolo spracovanie volebných výsledkov v integrovanom volebnom informačnom systéme ohrozené ani prerušené,” píše sa v tlačovom vyhlásení ŠÚ SR, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca štatistického úradu Marián Jánošík.

    Štatistický úrad pripomína, že zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorým sa po novom riadia všetky typy volieb “nikde nedefinuje spôsob ani interval prezentácie priebežných volebných výsledkov. Štatistický úrad SR v záujme transparentnosti celého procesu vždy vychádzal verejnosti aj médiám v ústrety a snažil sa o čo najaktuálnejšie poskytovanie priebežných volebných výsledkov, dokonca aj v predošlom období, keď platná legislatíva priebežné výsledky explicitne nevyžadovala. Médiá mali navyše exkluzívny prístup na univerzálny formát prezentácie priebežných výsledkov, cez ktorý mohli priebežné výsledky prezentovať na svojich webových sídlach”.

    Spracovanie a prezentácia výsledkov hlasovania nie sú podľa ŠÚ SR preteky. Úrad pripomína, že posledná potvrdená volebná zápisnica pre územný obvod v parlamentných voľbách roku 2012 bola o 15:29 a v týchto voľbách to bolo o 12:11. “Porovnávanie s iným typom volieb je irelevantné, najmä z hľadiska kontroly a overovania údajov vo volebných zápisniciach. Proces potvrdzovania okrskových volebných zápisníc nie je samoúčelný, ale slúži na kontrolu korektnosti údajov, ktoré sa posielajú na ďalšiu sumarizáciu a zároveň sú súčasťou prezentácie priebežných výsledkov. V týchto voľbách mala zápisnica okrskovej volebnej komisie cca 50 strán, ktoré bolo potrebné skontrolovať. Napríklad, v komunálnych voľbách to bolo päť strán a v prezidentských tri strany,” argumentuje ďalej v tlačovej správe ŠÚ SR a dodáva, že proces spracovania výsledkov volieb vždy po ukončení analyzuje a v prípade potreby prijíma návrhy a odporúčania na zlepšenie.

    - Reklama -