Prečo by Palestínci volili Hillary? A je Trump horší ako Bush? Karty miešajú židovskí sponzori

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Clintonová sa v polovici februára vyjadrila konkrétne. “Verím, že si Palestínčania zaslúžia svoj vlastný štát,“ vyjadruje bývalá prvá dáma svoju podporu Palestínskej štátnosti.

    Trump sa vyjadril len veľmi neurčito. „Izraelsko-palestínska dohoda bude jednou z najťažších. Ale ja ju dosiahnem!“ znelo Trumpovo ambiciózne zvolanie.

    Hasam Zomlot z výboru pre zahraničné veci strany Fatah poukazuje na fakt, že ako demokrati, tak republikáni závisia od príspevkov sponzorov. Časť týchto sponzorov sú podľa Zomlota židia a žiaden kandidát tak nemôže prísť s otvorenou kritikou Izraela.

    Pre mnohých Palestínčanov je však prijateľnejšia voľba Hillary Clinton, informuje portál al-monitor. Táto prijateľnosť vychádza zo skúsenosti s mandátom Baracka Obamu, ktorý často kritizoval Izraelskú osadnícku politiku na okupovaných územiach západného brehu Jordánu. Nemožno tiež opomenúť fakt, že počas úradu manžela Hillary, Billa Clintona, boli dosiahnuté historické dohody z Osla, ktoré zabezpečovali palestínskej správe súčasnú mieru autonómie.

    Naopak v prípade Donalda Trumpa, Palestínčanov straší jeho antiislamská rétorika, a vidia v ňom horšiu variantu Georga Busha, ktorý počas svojho úradu plne akceptoval uvalenie domáceho väzenia Izraelom na niekdajšieho predsedu Organizácie pre oslobodenie Palestíny Jásira Arafata.

    Situácia v Izraeli podstatná

    Oveľa dôležitejším faktorom ako to, kto zastáva post amerického prezidenta, je však skutočnosť, kto vládne Izraelu. K najvýznamnejšiemu posunu v izraelsko-palestínskych vzťahoch došlo počas vlády ľavice v Izraeli, ktorá bola vždy ochotnejšia k ústupkom voči palestínskej reprezentácií. Dnes je však zostavenie vlády najpravicovejšie, aké kedy bolo a premiér Benjamin Netanjahu je politikom, ktorý odmieta akékoľvek ústupky Palestínčanom.

    - Reklama -