Novinka v britských nemocniciach. Moslimky sa zrazu začali cítiť v nemocničnom odeve nepríjemne, teraz majú špeciálny hidžáb

    0
    Nemocničný odev pre moslimky (Autor: Facebook/mags4dorset)

    To posledné, čo trápi pacientov v nemocniciach, je azda oblečenie. Moslimovia v Británii prísne držiaci sa všetkých prvkov vyplývajúcich z ich viery však majú evidentne iný názor. A týka sa to aj nemocničného oblečenia. Nový výtvor šitý na mieru striktným moslimkám má preto ochrániť ich dôstojnosť, píše britský server Breitbart.

    Už nemusia porušovať pravidlá

    Tento odev je dokonca viacfunkčný, okrem hidžábu sa dá pohodlne pretransformovať aj na prísnejšiu formu moslimského odevu – nikáb – lebo má v sebe zabudovanú akúsi masku. Na porovnanie, pri hidžábe je odhalená celá tvár, zakrýva najmä vlasy, no nikáb zachádza omnoho ďalej, keď žene môžu trčať len oči. Takýto odev je teraz k dispozícii v dvoch nemocniciach Národnej zdravotnej služby, lebo moslimské ženy tvrdili, že v tradičnom nemocničnom oblečení sa cítili nepríjemne. Nemocničné šaty sú navrhnuté tak, aby mal zdravotnícky personál ľahký prístup k častiam tela pacientok, a sú vyrobené z hygienických materiálov. Tlačové oddelenie nemocnice sa vyjadrilo, že na nápade sa pracovalo s miestnymi moslimskými sestrami.

    Mimochodom, o tom, že moslimskí zdravotnícki pracovníci sa nemienia vzdať pravidiel svojho náboženstva ani počas služby, PL písali len nedávno. Český lekár Vladislav Rogozov vo fakultnej nemocnici v anglickom Sheffielde v rozhovore prezradil, že v nemocnici musia v súvislosti s týmto riešiť celý rad problémov. Lekárky či medičky si podľa neho odmietajú dať dole šatku aj pri vstupe do nemocničnej sály. A lekári dokonca odbiehajú od pacienta, aby sa mohli modliť, prípadne vyžadujú prestávky na modlenie. „Práve minulý týždeň sa naše sestry sťažovali, že im jeden moslimský anesteziológ uprostred operácie nahlas čítal z Koránu a nabádal na jeho čítanie aj zvyšný personál. A to musím uviesť, že u nás vo fakultnej nemocnici je tento problém oveľa menej výrazný než v rade menších nemocníc. Tam je to ešte oveľa horšie,“ šokoval Rogozov v januárovom rozhovore pre PL.

    Nové odevy však nie sú vytvorené na mieru len pre moslimských pacientov. Nosiť ich môžu aj dámy vyznávajúce ortodoxnú židovskú a rastafariánsku vieru. „Pri práci s cieľovou skupinou moslimských žien sme dostali veľmi silnú spätnú väzbu, že nosenie bežných nemocničných šiat je pre ne nepríjemné, lebo sa dostávajú do pozície, keď musia porušovať pravidlá ich viery,“ povedala manažérka pre rokovanie s pacientmi Sue Mellorová s tým, že niečo také nechcú pre ich pacientov dopustiť, preto navrhli takéto „mnohonáboženské dôstojné šaty“.

    Prečo až teraz?

    Členka skupiny pacientov Nada Fawalová, ktorá pomáhala zaviesť takýto špeciálny odev, uviedla, že všetci sú z toho nadšení. „Nosenie bežného nemocničného odevu je pre nás nepríjemné. Súčasne sme si vedomí toho, že keď sme v nemocnici, personál sa nám snaží pomôcť, preto im nechceme sťažovať život,“ vyhlásila. Teraz sa tak už nemusia ničoho obávať, jednoducho o takýto odev požiadajú v nemocnici. „Je to obrovská úľava,“ zhodnotila.

    Napokon, spokojnosť je na oboch strán, v nemocnici sú radi, že môžu zabezpečiť komfort pre všetkých pacientov, nakoľko pracujú s čo najväčším počtom menšín a náboženských skupín. Lekár Jon Stanley si však uvedomuje aj možnú negatívnu stránku tohto nápadu, a tou je obava z možného zneužitia peňazí daňových poplatníkov. „Vyvoláva to otázku, prečo sa to nepožadovalo nikdy predtým. Vyzerá to, ako keby chcel niekto ´zhrabnúť´ peniaze. Vyzerajú drahšie ako obyčajné šaty. Pacienti, ktoré také veci chcú, by si ich mali kúpiť sami,“ myslí si. Jednoducho povedané – kto požaduje takýto „špás“, mal by si ho hradiť z vlastného vrecka.

    - Reklama -