Za našimi hranicami prebieha tranzit džihádistov z IS. Čo ešte prezradila správa českého ministerstva vnútra?

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    Viacero z týchto ľudí české orgány zadržali a odovzdali na trestné stíhanie do krajín ich pôvodu. V niektorých prípadoch sa zistilo, že krátky čas strávili na území ČR, kde však, ako sa zdôrazňuje v správe, nezaznamenali žiadny otvorený prejav medzinárodného terorizmu. 

    Na margo aktivít Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) monitorujúcej osoby, ktoré mohli byť ovplyvnené propagandou IS, správa hovorí o malom počte takýchto osôb, zväčša pochádzajúcich z islamského sveta, ktoré po krátkom čase územie ČR opustili s cieľom zapojiť sa do bojov v Iraku a v Sýrii. 

    O Česku ako tranzitnej krajine pre extrémistov hovoril už po novembrových teroristických útokoch z Paríža český premiér Bohuslav Sobotka. Sympatie k radikalizmu sú podľa predstaviteľov BIS v moslimskej komunite v ČR skôr zriedkavosťou, aj to bez konkrétnych kontaktov na islamistické skupiny v zahraničí. 

    ČR a jej bezpečnostné zložky v tejto oblasti úzko spolupracujú s partnermi zo zahraničia, od ktorých vlani dostala BIS 8100 informácií a odovzdala im 1500 správ. 

    - Reklama -