Bez Schengenu migračnú krízu nezvládneme, myslí si Tusk. Hlavnou prioritou je…

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Donald Tusk si podľa agentúry APA uvedomuje, že zachovanie Schengenu nevyrieši migračnú krízu, avšak bez Schengenu, ako zdôraznil, niet vôbec šancí na jej zvládnutie. Hlavnou prioritou je rýchle potlačenie prílevu migrantov, redukcia ilegálnej migrácie a súčasne zachovanie integrity schengenskej zóny. 

    Mali by sme sa vrátiť k tomu, že členské krajiny budú v plnom rozsahu dodržiavať všetky predpisy, aj tie schengenské, podčiarkol Donald Tusk. To by podľa neho znamenalo odmietnutie vstupu pre všetkých občanov tretích krajín, ktorí nepožiadali o azyl alebo nespĺňajú podmienky na jeho udelenie. Návrat k funkčnému Schengenu bude náročný, pripustil predseda Európskej rady a dodal, že je preto potrebný koordinovaný postup. 

    Predseda chorvátskej vlády a Donald Tusk sa zhodli na tom, že Grécku je treba pomôcť, pričom hostiteľ loboval aj za intenzívnejšiu podporu EÚ pre Macedónsko. Donald Tusk v tejto súvislosti povedal, že si EÚ uvedomuje ťažkú situáciu macedónskych úradov. 

    V utorok začal Donald Tusk cestu po krajinách, ktoré v uplynulých dňoch zaviedli kvóty pre migrantov, rokovaniami vo Viedni s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a večer v Ľubľane so slovinským premiérom Mirom Cerarom, dnes predpoludním pred návštevou Chorvátska si v Dobovej pozrel slovinské záchytné centrum, do ktorého prichádzajú migranti práve z Chorvátska. Tusk by ešte v rámci trojdňovej misie mal navštíviť Macedónsko a Grécko. 

    - Reklama -