Minister školstva Draxler má ďalší problém. Predraženie až o 70 miliónov. Tentokrát s projektom Edunet, vravia mimovládky

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: SITA)

    Neziskové občianske združenie Aliancia Fair-play a Platforma Slovensko.Digital opakovane žiadajú ministerstvo školstva, aby zastavilo obstarávanie internetu pre školy v rámci projektu Edunet. Informovala o tom na tlačovej konferencii programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk a zástupcovia Platformy. Projekt podľa mimovládnych organizácií a odborníkov predstavuje veľké riziko predraženia a nákupu nevýhodných riešení. Súťaž za 80 miliónov eur je navyše podľa nich diskriminačná, keďže neumožňuje zapojiť sa uchádzačom, ktorí nemajú celonárodné pokrytie.

    Ministerstvo školstva cez projekt Edunet centrálne obstaráva pripojenie na internet pre školy. Sieť s celoštátnym pokrytím však na Slovensku podľa neziskovky a Platformy existuje len jedna a pripojenie pre jednotlivé školy by vedeli lepšie a lacnejšie zabezpečiť aj menší prevádzkovatelia. Marek Petruška z Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu dnes uviedol, že podľa kalkulácií mu vyšlo predraženie až 70 miliónov eur a podobné pripojenie by niektoré spoločnosti dokázali teda zaobstarať už od 10 miliónov eur.

    Organizácie upozorňovali na obstarávanie už pred mesiacom. Wienk dnes uviedla, že ministerstvo školstva nereagovalo na žiadosti o dialóg a mimovládky preto podali podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby preskúmal, či nie je súťaž ušitá pre konkrétneho dodávateľa. Podnet podajú aj na Najvyšší kontrolný úrad, aby zhodnotil výhodnosť projektu. Mimovládky plánujú o tendri informovať aj Európsku komisiu. V súčasnosti zvažujú s právnikmi podanie oznámenia o nedovolenej štátnej pomoci.

    Ján Hargaš z Iniciatívy Slovensko.Digital uviedol, že prístup k nákupu tohto projektu nie je dostatočne argumentačne podložený a nezohľadňuje reálne podmienky na trhu. Ku kritike sa pridávajú aj zástupcovia telekomunikačného trhu zo spoločnosti Orange, O2, Antik a Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu. Zástupcovia trhu vítajú snahu štátu zabezpečiť školám rýchly internet, tender však považujú za diskriminačný. Peter Tóth zo spoločnosti Orange uviedol, že podmienky tendra v súčasnosti reálne neumožňujú zapojiť sa uchádzačom, ktorí nemajú celonárodné pokrytie. Zuzana Wienk prirovnala tento tender k situácii, keby ministerstvo školstva vyhlásilo obstarávanie na dodanie jedla do školských jedální, pričom by však hľadalo iba jedného dodávateľa.

    Zástupcovia malých poskytovateľov internetu uvádzajú aj výhrady k spôsobu, akým sa projekt pripravuje. Taký veľký projekt by nemal byť navrhovaný malou skupinkou na ministerstve, ale mal by byť pripravený za účasti širšej odbornej verejnosti,“ uviedol Michal Rybárik z Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu. Ján Hargaš dodáva, že pri podobných projektoch by očakávali argumenty, či sú naozaj potrebné veľké centrálne riešenia alebo či nie je výhodnejšie ich rozdeliť na menšie tak, aby zabezpečili skutočnú súťaž dodávateľov.

    Ministerstvo školstva už dávnejšie informovalo, že plánuje v prvom kroku pripojiť len približne 2 000 škôl a každá z nich sa môže dobrovoľne rozhodnúť, či má záujem. Pripojenie podľa rezortu rozhodne nebude pomalé ani drahšie. V súčasnosti platí ministerstvo za školu v rámci projektu Infovek2 pripojenú rýchlosťou 12 Mbps mesačne 155 eur bez DPH. Očakávame, že za tú istú školu pripojenú v rámci nového projektu EDUNET_SK pri rýchlosti 200 Mbps bude platiť sumu maximálne v rovnakej výške ako dnes,“ informoval tlačový odbor ministerstva školstva. Rezort tiež tvrdí, že na Slovensku je podľa jeho prieskumu viacero poskytovateľov, ktorí dokážu splniť podmienky súťaže, ktorá bola navyše zverejnená aj v rámci európskeho priestoru vo vestníku EÚ, takže sa môžu hlásiť aj spoločnosti zo zahraničia. Firmy navyše podľa ministerstva môžu vytvárať rôzne konzorciá.

    - Reklama -