Turci kúpia od Američanov zbrane za stovky miliónov. Nepoužijú ich však proti militantom z IS v Sýrii, majú úplne iný terč

    0

    Ankara nakúpila bomby za stovky miliónov, aby si poradila s jednotkami PKK, ktoré operujú na severe Iraku a odtiaľ napádajú ciele v Turecku. Strana kurdských pracujúcich je nielen v Turecku, ale aj na Západe považovaná za teroristickú organizáciu. Zodpovedná je napríklad aj za nedávne útoky zo začiatku tohto roka.

    Turecká armáda kontrakt so Spojenými štátmi už nutne potrebovala, aby sa vyhla obetiam na civilistoch. „Dohoda prišla práve včas, keďže sme zavlečení hlboko do asymetrického konfliktu a potrebujeme múdre bomby,“ uviedol jeden z predstaviteľov tureckej armády pre portál Defense News.

    Turecko zintenzívnilo ťaženie proti kurdským militantom z PKK ešte vlani v lete, keď zlyhalo dva roky trvajúce prímerie. Ankara tvrdí, že americké dodávky zbraní potrebuje, aby bola adekvátne pripravená aj vzhľadom na to, že pokračujú spory s Ruskom, ktoré podniká vojenské operácie proti IS na území Sýrie. Pripomeňme, že napätie medzi Moskvou a Ankarou trvá od novembra minulého roka, keď turecká armáda zostrelila ruskú stíhačku, ktorá narušila turecký vzdušný priestor.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -