Zvýšia Nemcom pre utečencov dane? Politici sa nevedia dohodnúť o rozpočte na integráciu imigrantov do spoločnosti

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    Vypočítať, koľko krajinu budú utečenci stáť, je veľmi ťažké a nemecká vláda má čo robiť. Minister financií Wolfgang Schäuble však Nemcom odkázal, že krajina si požičiavať nebude a rovnako sa nemusia obávať ani zvyšovania daní. Minister chce naplánovať a udržať vyrovnaný rozpočet do roku 2020. V najbližších dvoch rokoch tento plán pomôže podporiť aj 12 miliárd eur, ktoré Schäuble svojmu rezortu ušetril v roku 2015. Vláda na financovanie integrácie imigrantov chce použiť práve tieto peniaze, ale je otázne, čo sa bude diať, keď sa minú. Schäuble plánuje diery v rozpočte upchať hospodárskymi zárobkami krajiny a neskôr výraznými škrtmi v štátnom rozpočte. Nominanta za konzervatívnu Kresťanskodemokratickú úniu však mnohí kritizujú.

    Ministrovi kritici označujú tento prístup ako nevhodný. Výdavky na integráciu utečencov sú podľa nich investíciou, a tak by sa s nimi malo aj zaobchádzať. Politické debaty, ako naložiť s utečencami, sa teda stávajú aj bojom o peniaze. V liste ministrovi financií sa politici z demokratickej strany vyjadrili, že predpokladané výdavky budú podľa nich iba v roku 2016 vyše 25 miliárd, čo je omnoho viac, ako sa počítalo.

    Oba tábory sa medzi sebou hádajú, aj keď zatiaľ nikto s istotou netuší, koľko imigrantov do Nemecka ešte príde. V roku 2015 ich bolo viac ako milión, tento rok počítajú s 800 000 a čísla prúdiacich imigrantov sa majú podľa odhadov každý rok znižovať. Vláda nemá však presné údaje ani o súčasnej situácii a nikto netuší, koľko migrantov sa naozaj v krajine nachádza.

    Čo hovoria čísla?

    Inštitút pre svetovú ekonomiku spočítal množstvo najpravdepodobnejších scenárov tejto situácie. Výsledky ukazujú, že náklady na utečencov budú ročne 24 miliárd v najlepšom a 55 miliárd v najhoršom prípade. Na prvý pohľad sa tieto čísla zdajú byť vysoké, je však potrebné na ne nazerať v kontexte s ekonomickou situáciou krajiny.

    Medzinárodný menový fond v súčasnosti odhaduje, že náklady na utečencov v roku 2016 budú činiť len 0,35 percenta z celkového HDP krajiny. Nemecké HDP dosahuje viac ako 3 bilióny eur, čiže utečenci budú stáť asi 11 miliárd.  O situácii informuje spiegel.de

    - Reklama -