VOĽBY: Rýchlosť spracovania výsledkov hlasovania závisí od okrskov. Sledovať ich môžete online

    0
    Volebná miestnosť v jednej z obcí Nitrianskeho kraja, v Hrušovanoch. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Štatistický úrad SR garantuje transparentné a bezproblémové sčítanie výsledkov sobotňajšieho hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR. Parlamentné voľby patria medzi tie najnáročnejšie, čo sa týka spracovania. Okrem hlasov pre jednotlivé politické subjekty sa totiž sčítavajú aj prednostné hlasy. Po predčasných voľbách do NR SR v roku 2012 bola posledná volebná zápisnica, a to z Bratislavy, podpísaná v nedeľu o 15.29. Na dnešnej tlačovej besede to pripomenula predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Šéfka štatistiky na tlačovej besede, ktorá sa konala počas záverečnej celoplošnej skúšky sčítania hlasov v parlamentných voľbách, upozornila, že pracovníci ŠÚ SR fyzicky hlasy nesčítavajú, to je úlohou okrskových volebných komisií, ktorých je vo všetkých 2 926 obciach na Slovensku spolu 5 992.

    Výsledky volieb do NR SR začne zverejňovať štatistický úrad po spracovaní prvej okrskovej volebnej zápisnice a jej potvrdení okresnou volebnou komisiou. Záujemcovia tak priebežné, ako aj konečné výsledky hlasovania nájdu na tradičnom volebnom webe – www.volbysr.sk. Aktualizovať sa budú každých 10 minút. Štatistický úrad má vypracovaný bezpečnostný projekt, ktorý má zaistiť bezproblémovú sumarizáciu výsledkov hlasovania aj dostupnosť údajov na internete. Na webe www.volbysr.sk štatistický úrad zverejní definitívne výsledky v nedeľu 6. marca, a to bezprostredne po ich vyhlásení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

    Sčítanie výsledkov hlasovania v parlamentných voľbách preveruje dnes skúška ŠÚ SR. Tretia celoplošná skúška simuluje sumarizáciu hlasovania tak, ako to bude počas noci zo soboty na nedeľu. Hlavným cieľom je kontrola dostupnosti systému zo sídiel odborných sumarizačných útvarov okresných volebných komisií. Preveruje sa tiež organizácia práce a technika. Generálnej skúške sčítania hlasov pred sobotňajšími voľbami predchádzali dve skúšky, ktoré sa uskutočnili 4. februára a 16. februára, ale v menšom rozsahu. Do dnešnej skúšky sa zapojilo 1 496 pracovníkov ústredia a krajských pracovísk ŠÚ SR, ako aj externí spolupracovníci. Pracujú v rovnakých podmienkach ako vo volebnú noc z 5. na 6. marca. Štatistický úrad má pre voľby do NR SR vytvorené odborné sumarizačné útvary pri všetkých 49 okresných volebných komisiách. Najviac, až 402 okrskov, patrí pod okresnú volebnú komisiu v Bratislave. Jeden sumarizačný útvar je pri Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na spracovaní výsledkov volieb do NR SR sa bude z 5. na 6. marca podieľať 1 560 ľudí, ktorí použijú 750 počítačov a 310 tlačiarní.

    Na spracovanie výsledkov parlamentných volieb použije štatistický úrad Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb, a to od roku 2013 vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, prezidenta SR, do Európskeho parlamentu a do orgánov samosprávy obcí a aj na spracovanie výsledkov referenda. Integrovaný volebný informačný systém je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. O spracovanie volebných výsledkov prostredníctvom IVS prejavila záujem viac ako polovica zo všetkých okrskov – 3 517 okrskov z celkových 5 992. IVIS môže zrýchliť sumarizáciu výsledkov hlasovania, okrem iného totiž umožňuje okrskom vyhotoviť volebnú zápisnicu v elektronickom formulári a vytlačiť ju. Tým sa predíde chybám, ktoré môžu vzniknúť pri fyzickom prepisovaní údajov. Elektronický formulár sa dá poslať na príslušnú okresnú komisiu.

    Deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko už túto sobotu 5. marca od 07.00 do 22.00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, maximálne však o dve hodiny. O priazeň približne 4,428 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov. Do volebného výsledku môžu zasiahnuť aj tí, čo majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.

    - Reklama -