Ruská propaganda je iná ako sovietska. Je nebezpečná, varoval v ČT ukrajinský expert

    0

    „My sa snažíme skúmať to, čo hlása ruská propaganda o Ukrajine. Je to podľa nášho názoru veľmi nebezpečné. Rusko používa na Ukrajine taktiku, akú môže používať aj v ďalších krajinách,“ varoval hosť.

    Ukázalo sa, ako sa vojenská sila môže posilniť či modifikovať prostredníctvom informačnej vojny. Zjavne sa dá viesť vojnu aj inak ako za účasti vojakov. „Môžete na to využiť televíziu, môžete na to využiť internet, trollov. Môžete sa pokúsiť dosiahnuť, aby ľudia zneisteli a nevedeli, čo sa deje v ich krajine,“ pokračoval Fedčenko.

    Stojí za pozornosť, že ruská propaganda sa veľmi líši od sovietskej. Zatiaľ čo sovietska propaganda bola jednotná, ruská je v každej krajine trochu iná, je špecificky prispôsobená.

    A ako sa dá proti ruskej propagande brániť? Predovšetkým vyhľadávaním informácií, vyhľadávaním zdrojov lží. To je hlavne novinárska práca, ale určitú úlohu tu musí zohrať aj štát. Každá krajina by mala sledovať množenie lží na internete. „Toto je otázka národnej bezpečnosti,“ apeloval na politikov. Ukázalo sa to vraj aj na Ukrajine.

    - Reklama -