Francúzi chcú mať pod kontrolou prímerie v Sýrii. Pozrite sa, čo požadujú

    0
    Zničená časť mesta Homs v Sýrii (Autor: SITA)
     Informovali o tom dnes francúzske elektronické médiá, ktoré súčasne pripomenuli, že prímerie v Sýrii platí od uplynulej soboty, odkedy však bolo nahlásených viacero prípadov jeho porušenia. 

    “Dostali sme viacero podnetov, že pokračujú útoky – vrátane leteckých – na zóny ovládané povstalcami umiernenej opozície,” vysvetlil svoju požiadavku na zvolanie pracovnej skupiny Ayrault, ktorý dnes vystúpil na jarnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. Šéf francúzskej diplomacie dodal, že informácie, ktoré má Paríž k dispozícii, “treba, prirodzene, preveriť”. Práve preto Francúzsko požiadalo o “neodkladné” zvolanie pracovnej skupiny, ktorá má dohliadať na realizáciu dohody o zastavení paľby. 

    Ayrault pred účastníkmi zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva vyhlásil, že “sýrska dráma je testom, na ktorého základe sa budú posudzovať naše snahy” o rešpektovanie ľudských práv. Zdôraznil, že Francúzsko sa nepridá k tým, ktorí chcú spochybňovať porušovanie ľudských práv a humanitárneho práva. 

    Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov dnes v súvislosti s prímerím v Sýrii uviedol, že “tento proces sa začal”. Na margo prípadov porušovania dohody o zastavení paľby Peskov podľa agentúry TASS dodal, že “sa nečakalo”, že to bude hladký proces. “Hlavy štátov – prezidenti Ruska a USA – od začiatku zdôrazňovali, že cesta k trvalému prímeriu nebude ľahká. Nemôže byť ľahká vzhľadom na zložitosť situácie okolo Sýrie,” vyhlásil Peskov. 

    Dohoda o prímerí v Sýrii začala platiť o polnoci z piatka na sobotu miestneho času (piatok 23.00 h SEČ). Dohoda sa pritom týka len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády podporovanými ruským letectvom a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na džihádistické skupiny Dáiš (tzv. Islamský štát) a Front an-Nusra, ktoré ovládajú zhruba 50 percent sýrskeho územia. 

    OSN medzičasom oznámila, že prímerie v Sýrii využije na zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci pre civilistov, ktorí počas bojov uviazli v obkľúčených mestách a dedinách. V najbližších piatich dňoch sa tak do bojmi najviac postihnutých oblastí v Sýrii dostane humanitárna pomoc pre približne 154.000 civilistov. Medzičasom dnes Úrad pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA) v Sýrii potvrdil, že do mesta Muaddamíja aš-Šám na juhu Sýrie by dnes malo doraziť približne 50 kamiónov s “nepotravinovou pomocou”, oznámila agentúra DPA. 

    - Reklama -