Je to stále horšie. V Jemene bombardujú aj nemocnice či školy, ľudia umierajú hladom

    0
    Jemen, mesto Saná po útokoch (Autor: SITA)

    Občianskej vojne v Jemene, ktorá trvá zhruba od apríla 2015, médiá doteraz veľa priestoru nevenovali, situácia v krajine sa však každý deň zhoršuje. V Taize, 600-tisícovom meste na juhu krajiny, ktoré sa v minulosti považovalo za hlavné mesto kultúry, sa konajú ostré súboje medzi houthskými rebelmi a stúpencami zosadeného prezidenta Aliho Abdullaha Saleha.

    V Taize zomrelo minimálne 1300 civilistov a mesto je odrezané takmer od všetkých zásobovacích ciest. Až 70 percent obyvateľov Taizu dlhodobo nemá prístup k vode, jedlu, liekom ani palivu a v meste už preto zatvorili 37 nemocníc. Splnomocnenec pre humanitárnu pomoc Ayman al-Mikhlafi hovorí: „Humanitárna situácia je tragická, ak už nie katastrofická, lebo základné potraviny a zdravotnícke pomôcky sa do mesta nedostanú.“

    Územie mesta je každodenne vystavené ostrým streľbám z oboch strán. Taiz je dôležitý strategický bod aj pre prístup do jemenskej metropoly Saná. Jemenská občianska vojna v krajine trvá už rok. Na žiadosť zvrhnutej vlády sú ostreľované aj civilné ciele ako školy či nemocnice. Počas vojny umrelo viac ako 6000 ľudí a 2,5 milióna muselo z krajiny ujsť. Amnesty International tvrdí, že až 80 percent z 21-miliónovej populácie Jemenu súrne potrebuje humanitárnu pomoc.

    O situácii v Jemene informuje Independent.

    - Reklama -