Strážil aj Annu Frankovú. Súd s 95-ročným bývalým nacistom v plnom prúde

    0
    Holokaust zanechal stopu v spomienkach ľudí. (Autor: repro foto youtube)

    Zafke mal na starosti liečenie chorých členov SS, nie väzňov v koncentračných táboroch, informuje web cyprus-mail. Prokurátori však tvrdia, že zvykol stávať priamo na ceste vedúcej do plynových komôr v Osvienčime. Zafke trvá na tom, že nebol svedkom žiadnych vrážd. Prokurátor dodáva, že si obvinený musel byť vedomý úniku dymu, ktorý vychádzal z krematória. Precedensom pre podobné súdne procesy, po desaťročiach od uplynutia druhej svetovej vojny, bolo odsúdenie bývalého nacistického strážnika Johna Demjanjuka v roku 2011 zo spoluúčasti na masových vraždách počas holokaustu.

    Nemecká nacistická minulosť zaťažuje krajinu aj dnes a je témou celonárodných diskusií ako odškodniť tých, čo prežili vojnu. Súdy, ktoré sa konajú v poslednom čase, keď posledná generácia nacistických pamätníkov vymiera, pomáhajú vo vyrovnaní sa s touto časťou nemeckej histórie. Súdy sú čo najkratšie vzhľadom na vek obvinených.

    V Zafkeho prípade sa súd zameriava na obdobie augusta a septembra 1944, keď do Osvienčimu prišlo 14 transportov z Poľska, Slovinska, Grécka, Nemecka a Holandska. Jeden z vlakov dopravil aj Annu Frankovú, židovské dievča, ktorej Denník mladého dievčaťa sa stal jedným z najznámejších svedectiev holokaustu z pohľadu osoby, ktorá si zažila hrôzy života v koncentračnom tábore. 

    - Reklama -