Vaše pasy u nás neplatia. Odkazujú Nemci migrantom z vybraných miest Sýrie a Iraku

    0
    Iracký migrant s pasmi (Autor: SITA)

    Opatrenie prijali necelý mesiac po tom, ako francúzski policajti našli sýrske pasy pri telách dvoch mužov, ktorí boli zapletení do teroristických útokov Paríži z 13. novembra, píše agentúra AP.

    Bezpečnostné orgány sa domnievajú, že militanti IS sa po ovládnutí rozsiahlych území v Sýrii a Iraku dostali k veľkému počtu prázdnych pasov i zariadeniu na výrobu preukazov. Opatrenie v Nemecku sa týka pasov a náhradných cestovných dokumentov zo sýrskych miest Dajr az-Zaur, Rakka a Hasaka, ako aj Mosulu a provincie Anbár v Iraku.

    Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že všetky dokumenty vydané od 1. januára 2015 v uvedených mestách a územiach považujú v Nemecku za neplatné a totožnosť ich držiteľov je pokladaná za nepotvrdenú, ak nepredložia iné dokumenty, ktoré by ju dosvedčili.

    Štatút osôb s “neznámou totožnosťou a štátnou príslušnosťou” sa však aj bez tohto opatrenia týka väčšiny migrantov, ktorí v súčasnosti prichádzajú do Nemecka, konštatuje agentúra DPA. Podľa spolkovej polície nemalo v januári pri sebe žiadne osobné dokumenty 77 percent utečencov zachytených na hranici. Čísla za minulý rok nie sú k dispozícii.

    Bezpečnostné služby podľa DPA už dlhšie upozorňujú, že vstup do krajiny s falošnými dokladmi získanými od Islamského štátu nemusí znamenať, že túto osobu vyslal do Európy IS. Doklady totiž táto i iné teroristické skupiny podľa ich zistení predovšetkým predávajú na čiernom trhu a využívajú ich tak ako zdroj peňazí. 

    - Reklama -