Iránu sa po voľbách ujmú reformisti. Povedie ich prezident Rúhání?

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: SITA)

    Prvé výsledky tiež ukazujú, že žiaden z trojice uvedených politických táborov nezíska v novom parlamente väčšinu. Reformisti by však mali v iránskom zákonodarnom zbore získať najviac kresiel od roku 2004, a to práve na úkor konzervatívcov.

    Nový parlament, ktorý vzíde z volieb bude preto zrejme ústretovejšie naladený voči umiernenému prezidentovi Rúhánímu, píše agentúra AP.

    Iránske úrady zatiaľ žiadne volebné výsledky nezverejnili, prvé čiastkové údaje však priniesli polooficiálne tlačové agentúry Fars a Mehr. Úspech proreformných a umiernených síl potvrdilo aj vlastné sčítanie agentúry AP.

    Takmer 55 miliónov oprávnených iránskych voličov rozhodovalo v piatok o zložení 290-členného parlamentu a tiež 88-člennej Rady expertov. Išlo o prvé voľby od dosiahnutia vlaňajšej prelomovej jadrovej dohody so svetovými mocnosťami.

    Piatkové voľby v Iráne boli vnímané ako referendum o politike prezidenta Rúháního, ktorého popularitu posilnila práve jadrová dohoda. Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom a stúpencom tvrdej línie, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu. 

    - Reklama -