Ruský pop „na odstrel“. Radikálne riešenie na Ukrajine? Dostanú sa interpreti na čiernu listinu?

    0
    Mapa mesta Ľvov s označenými miestami, kde sa púsťa ruská hudba. (Autor: Reprofoto: Google maps)

    Ukrajinskí aktivisti na čele s Olehom Drulom sa chcú vymaniť spod ruského vplyvu naozaj netradičným spôsobom. Začal im prekáža„ruský pop“. Vytvorili teda tzv. čiernu mapu, kde označili podniky, obchody a iné zariadenia, kde podľa ich informácií majitelia púšťajú ruskú hudbu. Aktivisti vyzývajú obyvateľov mesta Ľvov na iniciatívu a v prípade, ak „narazia“ na takýto prípad šírenia ruskej „muziky“, mali by to ihneď ohlásiť. Aké dôsledky sa aktivisti chystajú vyvodiť voči majiteľom zariadení, je zatiaľ nejasné.

    Podľa ukrajinského periodika Ľavý breh je na mape zatiaľ označených 26 „bodov“. Na zozname je pätnásť kaviarní a reštaurácií a jedenásť obchodov. Tento zber informácií o podnikoch so „zakázanou hudbou“ by mal trvať ešte približne týždeň. Úrady mesta Ľvov sa k situácii zatiaľ ešte oficiálne nevyjadrili.

    Akýmsi spúšťačom iniciatívy Drulovej Galickej strany boli nepokoje na Donbase. Práve pre tieto okolnosti sa uchýlili ku krajnému riešeniu odfiltrovať z územia mesta všetko ruské. S podobným nápadom prišiel líder strany už v roku 2000, keď navrhol mestskej rade zákaz púšťania ruskej hudby v podnikoch a kaviarniach. Tá tento krok odobrila, no majitelia od neho postupne upustili.

    „Mapa je výlučne verejnou iniciatívou a spôsobom vplývania na majiteľov podnikov, aby púšťali menej ruskej hudby, lebo poškodzujú auru Ľvova, kde vždy znela ukrajinská reč,” vyhlásil Drul.

    - Reklama -