KOHO BUDETE VOLIŤ? Dnes odpovedá Peter Balko, spisovateľ a filmový scenárista

    0
    Peter Balko (Autor: Facebook/Peter Balko)

    Pôjdete voliť?

    Nie som zástanca voľby menšieho zla, ale vyzerá to, že mi nič iné neostáva.

    Viete už aj, koho?

    V prvom rade viem, koho voliť nebudem. Tých, ktorí si z našej malej-veľkej krajiny urobili trhací kalendárik. Tých, vďaka ktorým si do nemocníc treba nosiť toaletný papier a modliť sa, aby ste nechytili žltačku. Tých, pre ktorých je úroveň vzdelania len poznámkou pod čiarou. Tých, ktorí stavajú ploty, ktorí ukazujú prstom, ktorí ničia živnostníkov, ktorí sú nenažraní, ktorí oslavujú Tisa, ktorí si nechávajú fúziky, ktorí šíria nenávisť, ktorí hrajú hry, ktorí strašia babičky v Lučenci, v Rimavskej Sobote i v Detve a ktorí si zo spoločenskej zmluvy urobili toaletný papier.

    Takže?

    Úprimne, stále váham. Mám dôveru voči jednotlivcom, ktorí sú však rozlezení po niekoľkých pravicových stranách. Keď to ale spočítam, zatnem zuby a premostím, tak asi Most-Híd. A nie, neviem dobre po maďarsky.

    Peter Balko sa narodil v Lučenci a vyštudoval filmovú scenáristiku na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde v súčasnosti pôsobí ako doktorand. Do povedomia širšej (nielen filmárskej) verejnosti sa dostal ako spoluscenárista slovenskej snímky Kandidát. Tá hovorí o korupcii a prepojení vysokej politiky s reklamným biznisom. Satiricko-kritickým spôsobom sa pozerá na prezidentský predvolebný humbug a dosadenie vopred určeného “kandidáta” na post lídra krajiny. Balko minulý rok získal ocenenie Cena čitateľov Anasoft litera za knihu Vtedy v Lošonci.
    - Reklama -