Obama sa zameral na Sýriu. Chce rozprášiť Islamský štát

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Šéf Bieleho domu vyjadril tiež nádej, že navrhnuté prímerie v Sýrii povedie k politickej dohode o ukončení občianskej vojny a umožní lepšie zameranie sa na boj proti džihádistom. Obama to vyhlásil po zriedkavom stretnutí na ministerstve zahraničných vecí s vysokopostavenými poradcami v oblasti národnej bezpečnosti, ktorí ho oboznámili s najnovším vývojom situácie v Sýrii. 

    Obama zdôraznil, že militanti od vlaňajšieho leta nezaznamenali ani jednu úspešnú operáciu v Sýrii ani Iraku, kde majú pod kontrolou rozsiahle územia. Dodal, že neočakáva okamžité zastavenie bojov na základe dohody, ktorá vstúpi do platnosti v sobotu. Jej zámerom je ukončiť konflikt medzi silami lojálnymi sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a povstalcami požadujúcimi jeho odstúpenie. Obama varoval Moskvu, že prímerie sa musí týkať aj jej náletov, píše stanica BBC. 

    Podľa Obamu je táto dohoda “testom” toho, či majú obe strany záujem o širšie rokovanie ohľadom politického prechodu, novej ústavy a konania slobodných volieb. Prezident zároveň označil nadchádzajúce týždne za “kritické” pre budúcnosť Sýrie, ktorú však už nespája s vládnutím Asada ako spojenca Iránu a Ruska. 

    - Reklama -