Slniečkari bránia migrantov v Calais. Musíme stáť pri nich a vládu položiť na kolená

    0
    Utečenecký tábor v Calais (Autor: SITA)

    Aktivista najprv v prejave vyzval k nulovej spolupráci s vládami, ešte predtým, ako sa dostal k tvrdeniu, že jeho organizácie a nasledovníci pomohli formulovať vládnu politiku. Verí, že skupina by mohla dostať britskú vládu na kolená.

    Na štýl Palestíny

    Podľa britských prieskumov chce až 77 percent občanov vidieť zredukovanie imigrácie a 56 percent dokonca výrazne. Ako upozornil server Breitbart, nezdá sa, že by sa Bokhara a jeho kolegovia príliš zaujímali o verejnú mienku. Bokhara pripomenul iný tábor, zvaný Sangatte, prevádzkovaný Červeným krížom. Ten sa nachádzal pri ústí tunela La Manche. Podobnosť s táborom Calais, zvanom aj Džungľa, je pritom do očí bijúca. Taktiež bol totiž plný imigrantov, ktorí sa chceli ilegálne, ale aj príliš riskantne dostať do Británie. Tábor predstavoval problém pre Francúzov, ale aj britskú vládu. Za jeho zavretie boli Briti, ale aj minister vnútra Nicolas Sarkozy.

    „Myslím, že musíme mať jasno v tom, že keď sa utečenci v Calais a Dunkirku (ďalší tábor vo Francúzsku – pozn. red.) rozhodnú vzdorovať vyprataniu svojich domovov, tak majú plné právo tak urobiť. Musím stáť pri nich a bezpodmienečne ich podporovať,“ vyhlásil Bokhara. Vo svojom vyhlásení urgoval k použitiu taktiky „medzinárodnej solidarity aktivistov po vzore palestínskeho oslobodzovacieho boja“ v zmysle živých reťazí. To je taktika teroristického hnutia Hamas, ktoré je známe používaním živých štítov pri izraelských útokoch v pásme Gazy.

    Aktivista hovorí o taktike proti vláde. Zdroj: Youtube/Breitbart News

    Kameňom úrazu je totiž vypratanie časti tábora v Calais, aby tak imigrantov mohli premiestniť do vyhrievaných kontajnerových bytov. Tam sa však poniektorým nechce. Boja sa kontrol pri vchádzaní do vynovenej časti v blízkosti tábora, ako aj toho, že už nebudú môcť vybiehať na diaľnicu v snahe dostať sa do Británie. Úrady dávali utečencom ultimáta a presný čas, dokedy sa majú vysťahovať. Nakoniec sa s tým počká až do definitívneho rozhodnutia súdu.

    Bokhara je pakistanský žiadateľ o azyl. Vyhlásil, že politika Davida Camerona je hanbou a myslí si, že ľudia by mali byť solidárni s „bratmi a sestrami, ktorí sú na úteku pred vojnou, chudobou, prenasledovaním po celom svete, a musím povedať, že ich budeme stále brániť“. Zároveň vyslovil nádej, že ich hnutie môže zvíťaziť a poraziť britskú vládu. „Verím, že môžeme dostať túto vládu na kolená,“ zdôraznil. Počas jeho prejavu kamery zaznamenávali aj tabuľu, na ktorej žiadali spravodlivosť pre utečencov, ktorí sú v Calais a Dunkirku.

    - Reklama -