Roboti slúžiaci v mene vojny. Stavajú si Američania vlastného Terminátora? Týmto chcú v zbrojení tromfnúť Rusko a Čínu

    0
    Filmový Terminátor. (Autor: Repro foto: Youtube/Terminator Genisys)

    Američania sa nechystajú vo vojenskom priemysle zaspať na vavrínoch a vízie, ktoré boli donedávna len výplodom vedecko-fantastických filmových blokbastrov či sci-fi ság, sa stanú možno skutočnosťou. Pentagón začal už naplno a úplne otvorene hovoriť o takých „vychytávkach“, ako sú vojaci so superschopnosťami, ľudsko-mechanické vojenské tímy, umelá inteligencia či stroje učiace sa zostrojiť robotické zbrane. Dôvodom tejto „iniciatívy“ zo strany USA je dohnanie pokroku Ruska a Číny.

    Zbrojiť, zbrojiť a ešte raz zbrojiť

    O revolučných technológiách sa minulý týždeň „rozrečnili“ generál amerických vzdušných síl Paul Selva a námestník ministra obrany Robert Work. „Týmto smerom chceme naše bojové siete urobiť silnejšie a mocnejšie, a tak vniesť do myslí Rusov a Číňanov akúsi neistotu, ak by sa rozhodli na nás vletieť. Chceme tomu predchádzať konvenčnou (nenukleárnou) cestou. Toto je pre mňa definícia konvenčného odstrašenia,“ vysvetľuje Work.

    Americká armáda v roku 2014 predstavila automatizovaný „roj“ lodí bez posádky. Zdroj: The Washington Post

    Generál Joseph F. Dunford ešte v júli upozornil na Rusko ako na „existenčnú“ hrozbu pre Ameriku. „Ak chcete hovoriť o národe, ktorý by mohol pre USA znamenať doslova až existenčnú hrozbu, je to práve Rusko. Ak sa pozriete na ich správanie, nie je to nič iné než alarmujúce správanie,“ upozornil ešte v lete generál. Ten za ďalšie „tŕne v oku“ USA označil aj Severnú Kóreu a militantov z Islamského štátu.

    Ďalší husársky kúsok sa minulý rok v novembri podaril vynálezcovi a letcovi Davidovi Maymanovi, ktorý svetu predstavil prvý dokonale funkčný lietajúci vak – „jetpack“. Práve tento zvláštny doplnok poznáme prednostne z fikcie kníh a filmov a môže byť len otázkou času (ak sa to už nedeje), kedy sa stane „výbavičkou“ portfólia americkej armády.

    Roboti „made by“ Čína… a Rusko

    Jedným z dôvodov, prečo sa Američania začali vehementne snažiť pretaviť tieto sci-fi vízie z plátna kín do reality, sú aj nedávne vyjadrenia ruského náčelníka generálneho štábu, ktorý vyhlásil, že Rusko pracuje na robotickej vojenskej jednotke schopnej samostatne vykonávať vojenské misie.

    Ako môže tento ruský vojnový robot vyzerať? Jednou z alternatív je, že sa bude podobať na najnovší ruský tank Armata T-14 od firmy Uralvagonzavod. V októbri sa totiž zástupca generálneho riaditeľa Uralvagonzavodu Vjačeslav Chalitov ruským médiám zveril, že jeho firma bude schopná ukázať prvé takéto prototypy do 1,5 roka až do 2 rokov. „Postupne sa vzďaľujeme od strojov s posádkou,“ tvrdí Chalitov.

    V marci 2014 napríklad ruské strategické raketové jednotky oznámili, že na ochranu svojich zariadení rozmiestnia strážne roboty, ktoré budú schopné likvidovať narušiteľov bez toho, aby boli priamo ovládané ľuďmi. Svoj vlastný koncept robotických bojovníkov predstavila na tohtoročnej Svetovej robotickej konferencii v Pekingu aj Čína. Jej roboty sú schopné v boji používať samopaly, granátomety a protitankové zbrane. O problematike informoval zahraničný portál The Washington Post.

    Američan David Mayman prednedávnom verejnosti predstavil fungujúci jetpack”. Zdroj: Youtube/JetPackAviation

    - Reklama -