Američanov a Čínu spojili sankcie voči KĽDR. Kim sa zrejme bude mať na čo tešiť

    0

    Oba tieto kroky boli všeobecne odsúdené ako flagrantné porušenie uznesení OSN a viedli k mimoriadnym zasadnutiam Bezpečnostnej rady OSN, kde sa mocnosti dohodli na sprísnení sankcií voči KĽDR, oznámila dnes stanica BBC. 

    Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho americký náprotivok John Kerry na tlačovej konferencii po rokovaniach vo Washingtone uviedli, že návrh daného dokumentu bude už čoskoro pripravený na schválenie. 

    Šéf americkej diplomacie zdôraznil, že v prípade schválenia rezolúcie pôjde o dokument, aký v OSN predtým ešte nikdy neprešiel. Hoci Peking odsúdil kroky Pchjongjangu, vždy sa zdráhal podporiť postihy, ktoré by mohli ohroziť stabilitu KĽDR. 

    Severná Kórea tvrdí, že v prípade skúšky rakety išlo iba o vypustenie družice a vesmírny program krajiny má výlučne vedecký charakter. Podľa USA, Južnej Kórey aj Číny však KĽDR pracuje na vývoji interkontinentálnych striel. 

    Krátko po tejto raketovej skúške Soul naznačil zámer začať rokovania s Washingtonom o rozmiestnení raketového obranného systému na svojom území v snahe kontrovať KĽDR. USA tiež posilnili vlastné sankcie voči Pchjongjangu. 

    - Reklama -