Krvavý diktátor Stalin má v Rusku novú bustu. Na pohraničí s Estónskom a Lotyšskom. Provokácia?

    0
    Ľudia ukladajú kvety k pomníku v predvečer Dňa politických represálií, Rusko (Autor: SITA)

    Riaditeľ zariadenia Piotr Grinčuk pri tejto príležitosti pripomenul, že už počas druhej svetovej vojny niesla táto časť frontu Stalinovo meno. Nepolitizujeme túto udalosť. Avšak zásluhy tohto muža v období vojny sú nepopierateľné,“ cituje riaditeľove slová tlačová agentúra DPA.

    Po tom, čo sa v niekdajšom Sovietskom zväze v polovici 50. rokov minulého storočia odhalil stalinský kult osobnosti a s ním spojené deformácie, ale aj zločiny vtedajšej spoločnosti, sa už čoskoro v krajine prestala jeho osobnosť zdôrazňovať. V súčasnom Rusku v posledných rokoch silnie trend opätovného velebenia bývalého diktátora.
    Inými mestami, v ktorých sa nedávno rozhodli podobným spôsobom spomínať na Stalina, sú napríklad juhoruská Penza alebo sibírsky Jakutsk.

    Už vo štvrtok 25. februára uplynie presne 60 rokov od vystúpenia Kult osobnosti a jeho dôsledky, s ktorým Nikita Sergejevič Chruščov (1894-1971), vtedajší líder sovietskych komunistov, vystúpil na neverejnom rokovaní XX. zjazdu KSSZ a v ktorom po prvý raz odhalil praktiky Stalinovho režimu.

    - Reklama -