Bašár Asad sa vezie na víťaznej vlne. A má to tieto dôsledky

    0
    Útok sýrskych vládnych jednotiek na povstalcov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa Amnesty International (AI) Rusko pácha najotrasnejšie vojnové zločiny, aké sa po celom svete udiali za ostatné desaťročia. „Je zdokumentované, že letecké údery mieria na školy, nemocnice aj obytné štvrte. Bombardovanie civilného obyvateľstva je už samo o sebe vojnovým zločinom. Rusko však navyše bombarduje aj záchranárov a tých, ktorí sa snažia zranených odniesť do bezpečia,“ cituje Sky News Tiranu Hassanovú z AI a dodáva, že Kremeľ aj naďalej podobné obvinenia rezolútne odmieta.

    Sky News však konštatuje, že dôkazy, ktoré má k dispozícii v podobe fotografií a videí, hovoria jasnou rečou. „Zábery vytvorené pred piatimi dňami v Aleppe údajne ukazujú následky jedného takého bombardovania na civilné ciele. Vo videu sa objavuje pohľad na to, ako záchranári vynášajú telo päťmesačného Omara z trosiek obytnej budovy. Zabili aj jeho dvojča, sestru a matku. Východnú časť mesta v súčasnosti ovláda umiernená Sýrska slobodná armáda,“ uvádza Sky News a dodáva, že podľa záchranárov sú podobné útoky prakticky na dennom poriadku.

    Celý text ze Sky News si môžete v angličtine prečítať TU.

    Ako Sky News konštatuje, ruská pomoc môže byť pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada rozhodujúca, ale dôsledky pre civilné obyvateľstvo sú viac ako tristné. „Stále sa nedosiahlo prímerie a utečenecké tábory v Sýrii a na tureckých hraniciach sa neustále plnia prichádzajúcimi utečencami. Viac ako polovica sýrskej populácie, teda jedenásť miliónov ľudí, musela opustiť svoje domovy. A keďže sú podmienky panujúce v týchto táboroch nedostačujúce, na cestu do Európy sú pripravené ďalšie státisíce migrantov,“ konštatuje Sky News.

    Asadove jednotky podporované Ruskom sa v každom prípade vezú na víťaznej vlne a podľa expertov je len otázkou času, kedy ovládnu strategicky dôležité mesto Aleppo. To vytvára vrásky na čele nielen Turecku a Slobodnej sýrskej armáde podporovanej Západom, ale aj Izraelu, ktorý až doteraz proti Asadovi nijako výrazne nevystupoval. Konflikt v Sýrii navyše Izrael veľmi zblížil s Ruskom. S postupujúcou ofenzívou na Aleppo sa však postoje Izraela začínajú meniť. Podľa pondelkového vydania denníka Haaretz sa izraelskí predstavitelia čím ďalej, tým viac vyjadrujú za zásah Západu v prospech umiernenej sýrskej opozície.

    Celý text z denníka Haaretz si môžete v angličtine prečítať TU.

    Podľa denníka Haaretz je zrejmé, že Izrael sa nebude púšťať do žiadnych vojenských akcií, ale víťazstvo Asada nemôže akceptovať. Najmä preto, že súčasne s Asadovým režimom a Rusmi by z toho ťažil tiež Irán a Hizballáh patriaci k nezmieriteľným nepriateľom Izraela. „Víťazstvo Asada by ešte viac posilnilo postavenie Iránu, ktoré sa na medzinárodnom poli zlepšuje už od minulého leta, kedy bola uzavretá jadrová dohoda vo Viedni. Izrael sa obáva najmä toho, že by Asadov režim mohol opäť získať pod kontrolu južnú Sýriu a predovšetkým Golanské výšiny, ktoré teraz ovláda umiernená opozícia. Znamenalo by to zvýšenú hrozbu zo strany Hizballáhu a iránskych revolučných gárd,“ uvádza Haaretz.

    - Reklama -